Prinses Beatrix onthult ‘omstreden’ standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht
Prinses Beatrix onthult op 9 oktober een standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht, meldt het ANP. Het beeld is aan de stad geschonken door De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting, een organisatie die de nagedachtenis aan Willem van Oranje in stand wil houden.
Strijd tegen Spanjaarden
Dordrecht is de stad waar de Eerst Vrije Statenvergadering werd gehouden, op 19 juli 1572. De historische bijeenkomst was door Willem van Oranje uitgeroepen om van twaalf Hollandse steden steun en financiering te krijgen voor zijn strijd tegen de Spanjaarden. De steden staan ook vermeld in de sokkel van het beeld.
Protest tegen standbeeld
In september vorig jaar toen bekend werd dat het beeld er zou komen waren er protesten onder de noemer #ikWillemniet. De reden voor het protest was dat Johan en Cornelis de Witt ook belangrijke boegbeelden voor de stad Dordrecht zijn.
De gebroeders de Witt waren tegen de erfopvolging van de Oranjes, ze wilden dat Nederland een republiek bleef. Die visie op Nederland moesten ze met de dood bekomen, ze werden vermoord door Oranjegezinden. Mogelijk in opdracht van prins Willem III van Oranje. De prins werd nooit officieel vervolgd voor de dubbele moord, wel is zeker dat hij de moordenaars hielp om onder hun vervolging uit te komen en hen beloonde met ambten en geld.
LEES OOK: Protest tegen standbeeld van Willem van Oranje: ‘Ik #Willemniet’
Trouw aan de Verenigde Nederlanden
Het beeld is gemaakt door kunstenaar Arie Schippers. Willem van Oranje is afgebeeld als een man van middelbare leeftijd in kledij van een edelman. Aan zijn voeten zit een hond, net als bij het grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft. De viervoeter symboliseert in Delft trouw aan de prille Verenigde Nederlanden. In dit nieuwe monument staat het vragende hondje voor het verzoek van de twaalf steden of Willem van Oranje leider van het verzet tegen de Spaanse overheersing wil worden.