main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 24 augustus 2019 — 16:36

Verslavingszorg wil meer controle verkoop lachgas: ‘Geen grote cilinders meer’

Deskundigen uit de verslavingszorg pleiten voor meer controle op de verkoop van grote cilinders lachgas. Zo hopen zij het gebruik van grotere groepen af te remmen, stelt Floor van Bakkum, manager preventie van verslavingskliniek Jellinek in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Tegenwoordig zijn er grotere cilinders op de markt, waar meer lachgas in zit dan de kleine cilinders”, zegt Van Bakkum. “Een grotere cilinder zet ook aan tot meer gebruik. Het kost minder moeite om meer te gebruiken. Daar maken wij ons zorgen om.”

Via internet

De grotere lachgascilinders worden vooral via internet verkocht. “Daar zou naar gekeken moeten worden”, zegt Van Bakkum. Zij stelt voor dat de grote lachgascilinders voortaan alleen nog maar wordt verkocht aan mensen die het voor industriële doeleinden gebruiken.

De verkoop van lachgas volledig beperken is niet mogelijk, ziet Van Bakkum in. “Uiteraard is het moeilijk om zoiets waterdicht te krijgen. Dat is ook niet de bedoeling.” Toch hebben ook beperkende maatregelen volgens haar een effect. “We zien zowel bij drugs als alcohol dat als je de beschikbaarheid beperkt, als het moeilijker wordt om een product te kopen, dat dat invloed heeft op het gebruik.”

Verlamde tieners

Eerder deze week werd bekend dat twee twintigers verlamd zijn geraakt door het gebruik van lachgas. De twee Twentenaren belandden met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis. Of zij volledig zullen herstellen is nog maar de vraag.

LEES OOK: Zo gevaarlijk kan lachgas zijn: twee jongeren uit Twente verlamd

Door: Tom Janssen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer