Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA wil duidelijkere handhaving boerkaverbod: ‘Dit kan gewoon niet’

Redactie

De invoering van het boerkaverbod had beter voorbereid moeten worden, zegt CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Dat een buschauffeur die het verbod handhaaft op de vingers wordt getikt, is volgens het Kamerlid "de wereld op zijn kop".

Drie weken na invoering van het boerkaverbod is duidelijk dat in de praktijk niet wordt gehandhaafd. Afgelopen week weigerde een buschauffeur in Limburg een vrouw met een boerka, waarna de chauffeur op de vingers werd getikt.

"Die buschauffeur weet hoe de wet in elkaar steekt, en handelt daarnaar. Hij wordt daarna op de vingers getikt. Dat is gek", zegt Van der Molen "En dat degene die de wet overtreedt dan ook nog een belerende toon tegen de chauffeur uitslaat, daar heb ik geen woorden voor. Dit past gewoon niet."

Houding vervoersbedrijven

Dat overtreders van het boerkaverbod weinig te vrezen hebben, komt door de houding van de vervoersbedrijven, zo ziet Van der Molen. "Nog voordat de wet in werking trad, hebben zij publiek gemaakt dat zij niets met de wet niets zouden doen. Dat vind ik niet kunnen."

LEES OOK: Passagier met nikab uit Arriva-bus gezet in Limburg

De invoering van de wet is volgens Van der Molen niet goed voorbereid. "Dat neem ik de minister ook kwalijk. Een vervoersbedrijf heeft de plicht om mensen te vervoeren. Maar als er regels worden gesteld waardoor mensen geen toegang hebben tot openbaar vervoer, dan hoef je die niet toe te laten." Vanuit de overheid moet hierin duidelijk worden verschaft, vindt Van der Molen. "Ik vind dat die chauffeur het bij het rechte eind had, en niet deze mevrouw."

In gezicht aankijken

De boerka is niet te verenigen met de waarden van de Nederlandse samenleving, zegt Van der Molen. "Het is de stelregel in Nederland dat we open met elkaar omgaan, en dat je elkaar in het gezicht kan aankijken. Die norm moet gewoon gehandhaafd worden."

Buschauffeurs weten geen raad met nikabdragers: ‘Politie bellen heeft blijkbaar geen zin’

Van der Molen wil vooralsnog niet de strijd aangaan met vervoersbedrijven. "We hebben vooral te schaften met de minister. De minister voert de wet uit, en wij controleren dat. Men moet eerst terug naar de tekentafel van die afspraken. Het kan niet zo zijn dat de politiek deze wet aanneemt, en dat andere instellingen daar dan anders over denken."

De kritiek dat het verbod mensen met een boerka buiten de samenleving zou plaatsen, weerspreekt het Kamerlid. "Hoe ben je onderdeel van de samenleving als je over straat gaat zonder dat iemand weet wie je bent? Op het moment dat jij je helemaal verstopt, dan zet je jezelf juist buiten de samenleving."

LEES OOK: Aangifte tegen moslimorganisaties om opruiing rond boerkaverbod


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau