main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 21 juli 2018 — 19:14

‘Fout signaal dat woordvoerder We Are Here na 16 jaar een verblijfsvergunning krijgt’

Khalid Jone, woordvoerder van Krakersgroep We Are Here, krijgt na 16 jaar procederen een verblijfsvergunning. Voor de Soedanees betekent dat dat hij stopt als woordvoerder van de groep.

“Een fout signaal”, zo reageert Nieuw Israëlietisch Weekblad-hoofdredactrice Esther Voet in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

“Jone was aan alle kanten uitgeprocedeerd. Door zijn acties en door het kraken, wat nog steeds illegaal is, heeft hij gekregen wat hij wilde: een verblijfsvergunning hier.”

LEES OOK: Woordvoerder krakersgroep We Are Here krijgt verblijfsvergunning

We Are Here wekte landelijke interesse toen het verschillende panden kraakte in Amsterdam-Oost en daar voor opschudding zorgde.

“Aan alle kanten is hij afgewezen in die 16 jaar. Wat voor signaal geef je af dat deze jongen, die een pand heeft willen kraken, waar note bene de zoon van wethouder Eric van de Burg woonde, na 16 jaar mag blijven?”, aldus de NIW-hoofdredacteur.

LEES OOK: We Are Here doet nieuwe kraakpoging: ‘Stonden ineens met 30 man binnen’

Den Haag

In Den Haag zal dit niet snel gebeuren, zegt Gemeenteraadslid Janice Roopram (Groep de Mos/Hart voor Den Haag), die tevens te gast was bij WNL Opiniemakers.

“Wij van Groep de Mos willen geen opvang van statushouders, omdat er probleemgevallen zijn bij de statushouders die er nu zijn in Den Haag. Denk aan drugsgebruik criminaliteit en langdurig in de bijstand.”

“Er is al ontzettend veel armoede en werkloosheid in Den Haag. Wij zijn blij dat in het coalitieakkoord is opgenomen dat wij niet extra statushouders gaan opvangen”, aldus Roopram.

‘Volgens mij hebben we procedures afgesproken’

Joany Krijt, rector van het Comenius College noemt het verkrijgen van de verblijfsvergunning “bijzonder”. “Volgens mij hebben we met elkaar procedures afgesproken. Als die doorgelopen zijn zou je zeggen: zet zo’n iemand uit.”

“Als dat niet gebeurd is en in de tussentijd is de situatie in het land zelf gewijzigd, zou ik me kunnen voorstellen om te kijken of het veilig is om hem op een vliegtuig terug te zetten. Dat de omstandigheden zoals ze nu zijn worden meegenomen vind ik eigenlijk niet eens zo onterecht”, vindt Krijt.

Tijdsbestek van 16 jaar

“Dit is een tijdsbestek van 16 jaar geweest”, vult Voet aan.

“Je zou eigenlijk een maximum moeten zetten aan zo’n hele procedure, dat iemand binnen bijvoorbeeld vijf jaar moet worden teruggestuurd. 16 jaar is een half mensenleven, waar hebben we het over?”, besluit de journalist.

Door: Sikko Debbenhof

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Nieuw bij WNL: Dragons' Den

In Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land. Zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend en gaan nu hun geld, kennis en ervaring delen met startende ondernemers. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met hun eigen geld.

Vanaf 12 april elke zondag om 21.30 uur
NVM: huizenprijzen nog flink in de lift in eerste kwartaal, gevolgen coronacrisis nog niet te zien

De huizenprijzen in Nederland zaten in het eerste kwartaal nog flink in de lift. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de effecten van…

Lees meer

Vriendengroep speelt dagje Efteling na in de achtertuin: ‘Je moet wat als je nergens naartoe kunt’

Omdat de Efteling al ruim drie weken dicht is, besloot een groepje fans om zelf maar aan de slag te gaan om toch nog een…

Lees meer

RIVM: 234 nieuwe doden door coronavirus, 292 extra ziekenhuisopnames

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 2101. Dat meldt het RIVM in de nieuwste update over het virus….

Lees meer

ABN AMRO: ‘Huizenprijzen gaan volgend jaar dalen door coronacrisis’

De huizenprijzen zullen volgend jaar dalen als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt, is nog onduidelijk….

Lees meer

Baudet: ‘Moeten KLM nationaliseren bij langere lockdown’

“Door de coronacrisis is er misschien een politieke kans om onze luchtvaartmaatschappij KLM terug te krijgen”. Dat zei Forum voor Democratie-partijleider Thierry Baudet in het…

Lees meer

Zonnig Paasweekend in de tuin? Helaas! Grote kans op buien

Het Paasweekend zou weleens letterlijk in het water kunnen gaan vallen. Behalve het feit dat we vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk binnen moeten blijven, wordt…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt licht: ‘Piek nog niet bereikt’

Het aantal patiënten met het coronavirus dat op een intensive care in een Nederlands ziekenhuis ligt, is in een dag tijd gestegen met 24 personen….

Lees meer

‘Winkelstraat wordt weer drukker na stille weken door coronavirus’

De drukte in de winkelstraten is na een paar weken van stilte vanwege het coronavirus weer wat toegenomen. Dat meldt onderzoeksbureau RMC op basis van…

Lees meer