main-logo NPO Start
Word lid
18 augustus 2019 — 15:16

Spanje laat migrantenschip Open Arms aanmeren na weigering Italië

Spanje laat het migrantenschip Open Arms aanmeren in de haven van Algeciras, dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez via Twitter laten weten. Het schip lag eerder voor de kust van Italië, maar vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wilde het schip niet hebben.

Aan boord van de Open Arms zijn 107 Afrikaanse migranten. Zij werden begin deze maand opgepikt voor de kust van Libië. Spanje biedt het schip nu een haven om aan te meren. “Spanje treedt altijd op in humanitaire noodsituaties”, schrijft premier Sánchez. Wel geeft hij meteen aan dat er actie vanuit de Europese Unie nodig is. “Het is noodzakelijk een ​​Europese, ordelijke en ondersteunende oplossing op te zetten voor de migratie-uitdaging, met de Europese waarden van vooruitgang en humanisme.”

Salvini: ‘Open Arms provoceert’

Salvini zegt op Twitter blij te zijn met de opstelling van Spanje. Volgens hem is er op het migrantenschip helemaal geen sprake van zieken of een noodsituatie. Dat het schip ondanks de weigering van Italië voor de Italiaanse kust bleef liggen, was volgens Salvini vooral om hem te provoceren. Op social media schrijft hij echter dat hem dat niets uitmaakt. “Je maakt me niet bang, ik heb medelijden met je. Ik geef niet op.”

Ondanks zijn tegenstand liet Salvini gisteren wel 27 kinderen in Italië aan land gaan, omdat zij zonder ouders reisden. De migranten die nu mogen aanmeren in Spanje kunnen asiel aanvragen in Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Luxemburg en Roemenië, zo zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte gisteren.

LEES OOK: Italië wil reddingsschepen in beslag nemen: ‘Bemanning moet gestopt worden’

Door: Mark Broersma

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Schrijfster en actrice Isa Hoes kun je kennen van haar rollen in All Stars of Vrouwenvleugel maar ook van haar boek ‘Toen ik je zag’ over de dood van haar man Antonie Kamerling. Vorige week verscheen haar bundel troostgedichten ‘Zo heel jij mij’.  Waar is ze nog meer druk mee? Je hoort haar om 00.00 uur in ’t Wordt Nu Laat met Maaike Timmerman op NPO Radio 2.

 

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer