main-logo NPO Start
Word lid
18 augustus 2019 — 15:16

Spanje laat migrantenschip Open Arms aanmeren na weigering Italië

Spanje laat het migrantenschip Open Arms aanmeren in de haven van Algeciras, dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez via Twitter laten weten. Het schip lag eerder voor de kust van Italië, maar vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wilde het schip niet hebben.

Aan boord van de Open Arms zijn 107 Afrikaanse migranten. Zij werden begin deze maand opgepikt voor de kust van Libië. Spanje biedt het schip nu een haven om aan te meren. “Spanje treedt altijd op in humanitaire noodsituaties”, schrijft premier Sánchez. Wel geeft hij meteen aan dat er actie vanuit de Europese Unie nodig is. “Het is noodzakelijk een ​​Europese, ordelijke en ondersteunende oplossing op te zetten voor de migratie-uitdaging, met de Europese waarden van vooruitgang en humanisme.”

Salvini: ‘Open Arms provoceert’

Salvini zegt op Twitter blij te zijn met de opstelling van Spanje. Volgens hem is er op het migrantenschip helemaal geen sprake van zieken of een noodsituatie. Dat het schip ondanks de weigering van Italië voor de Italiaanse kust bleef liggen, was volgens Salvini vooral om hem te provoceren. Op social media schrijft hij echter dat hem dat niets uitmaakt. “Je maakt me niet bang, ik heb medelijden met je. Ik geef niet op.”

Ondanks zijn tegenstand liet Salvini gisteren wel 27 kinderen in Italië aan land gaan, omdat zij zonder ouders reisden. De migranten die nu mogen aanmeren in Spanje kunnen asiel aanvragen in Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Luxemburg en Roemenië, zo zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte gisteren.

LEES OOK: Italië wil reddingsschepen in beslag nemen: ‘Bemanning moet gestopt worden’

Door: Mark Broersma

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer