main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
22 juni 2018 — 12:32

Italië wil reddingsschepen in beslag nemen: ‘Bemanning moet gestopt worden’

Italië wil de bemanningsleden van schepen van twee Duitse hulporganisaties arresteren en hun boten in beslag nemen. De reddingsschepen zouden mogelijk illegaal opereren en ten onrechte onder de Nederlandse vlag varen, zo meldt ANP.

Volgens Italiaanse bewindslieden zullen de meer dan tweehonderd drenkelingen die het schip de Lifeline aan boord zou hebben, eventueel door Italiaanse marineschepen aan boord worden genomen. Toch zullen zij beslist niet in Italië worden toegelaten.

De pas aangetreden rechts-populistische minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft in de eerste plaats het vizier gericht op de boot Lifeline. Volgens hem vaart dat ‘illegale vaartuig’ met 239 migranten aan boord vrijdag in Maltese wateren. Hij zou daarom Malta hebben gevraagd het schip tot een haven toe te laten, zodat “de opvarenden geen gevaar meer lopen en het schip kan worden opgebracht en de bemanning gestopt”.

Nederlandse vlag

Voor zover bekend voeren drie ‘reddingsschepen’ van twee Duitse ngo’s in de Middellandse Zee een Nederlandse vlag. Zeker twee van de vaartuigen, de Lifeline en de Seefuchs, staan niet ingeschreven in het Nederlandse Kadaster. Ze varen daarom formeel niet onder de Nederlandse driekleur.

Daardoor heeft Nederland geen rol in het conflict. “Dit is niet een schip dat officieel onder Nederlandse vlag vaart. Als schepen dit doen, kunnen we geen enkele aanwijzing geven”, zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag. Het kan overigens wel zijn dat de Lifeline en de Seefuchs in een ander Nederlands register staan ingeschreven.

Mensensmokkel

De nieuwe Italiaanse bewindslieden zien in het oneigenlijk gebruik van de Nederlandse vlag een bevestiging van hun vermoedens dat de Duitse ngo’s niet deugen en mensen smokkelen. Zo nemen ze drenkelingen aan boord om naar Europa te varen, terwijl de Libische kustwacht ze zou kunnen oppikken. Het gaat om de organisaties Mission Lifeline met de boot Lifeline en Sea-Eye met de boten Seefuchs en Sea-Eye.

Lifeline heeft beklemtoond dat hun boot de meer dan tweehonderd drenkelingen heeft opgepikt, omdat ze in nood verkeerden en niet op Libische schepen konden wachten.

LEES OOK: Italië weigert reddingsschip met honderden migranten: ‘Vaar maar naar Nederland’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer