PvdD vecht tegen ritueel slachten, Raad van State verwerpt: “Geloofsuitvoering is belangrijker”
De Partij voor de Dieren (PvdD) doet opnieuw een poging om het onverdoofd slachten in alle gevallen te verbieden - ook tijdens het Offerfeest of andere religieuze aangelegenheden. Een slecht idee, vindt de Raad van State: een verbod vormt een te grote inbreuk op geloofsovertuiging.
Het adviesorgaan erkent het belang van dierenwelzijn, maar vindt de vrijheid van geloofsuitvoering belangrijker, schrijft NRC. Onverdoofd slachten is in Nederland al verplicht, een uitzondering geldt voor islamitische of joodse rituele slachtingen. Wel zijn de regels aangescherpt: een dier dat ritueel geslacht wordt en na veertig seconden nog niet bij bewustzijn is, moet alsnog verdoofd worden.
In 2012 deed PvdD-partijleider Marianne Thieme al een poging om het ritueel slachten te verbieden, toen wet een wetsvoorstel door het Senaat verworpen. Inmiddels bestaat er volgens haar "een breed gedragen en groeiende verontwaardiging over het ritueel slachten. De oproep aan de politiek om hier een einde aan te maken is luid en duidelijk.”
Thieme dient het wetsvoorstel aankomende donderdag in bij de Tweede Kamer.