Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Nederland verliest invloed als we niet beter Duits leren spreken’

Redactie

Bedrijven zitten te springen om Duitssprekende werknemers, maar steeds minder scholieren kiezen ervoor om die taal te leren. Juist met de aankomende brexit is het belangrijk dat we de talen van onze buurlanden spreken, zegt financieel journalist Jean Dohmen in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

"Het is vooral een cultureel probleem", zegt Dohmen. "Engels is de wereldtaal, en het is belangrijk kinderen die taal bij te brengen. Maar kijk eens naar de economische cijfers. 23 procent van onze uitvoer gaat naar de Bondsrepubliek. In het Engels zeggen ze 'put your money where your mouth is'. Je kan het ook omdraaien: 'put your mouth where your money is'."

Nederland kijkt nu te veel naar het Verenigd Koninkrijk en de VS, vindt Dohmen. "Je krijgt af en toe het gevoel dat we met de rug naar de rest van Europa staan."

Het leren van de Duitse taal zal volgens hem echt een duidelijk verschil maken in de handel met dat land. "Als de brexit straks doorgaat, zullen Frankrijk en Duitsland een nog belangrijkere rol spelen. Als wij niet in voldoende mate doorgronden hoe zij spreken en hoe zij denken, dan zullen we aan invloed inboeten."

Iets-vak

Ook MBO-docent en bestuurslid van Beter Onderwijs Nederland Patrick Woudstra ziet dat leerlingen steeds slechter Duits kunnen. Dat ligt volgens hem ook aan de manier waarop dat vak wordt getoetst. "We hebben in het MBO een onderwijsvernieuwing gehad die 'keuzedelen' heet. Daarbij zijn voor de niveau 2-opleidingen Duits en moderne vreemde talen geschrapt zijn uit het curriculum. Daarmee is het een 'iets-vak' geworden."

Zo'n 'iets-vak' is behoorlijk vrijblijvend, zo blijkt uit de uitleg van Woudstra. "Een leerling moet 'iets' doen. Je kan er niet meer voor zakken", zegt de MBO-docent. "Als jij op komt dagen voor het examen, en je vult je naam in op het papier, dan heb je het examen gehaald. Dat is echt zo."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau