De kermis heeft het moeilijk: ‘Ze worden verdrongen uit de stad’
Kermisbaas Frans Stuy hoefde vroeger niet lang na te denken over de vraag wat hij later wilde worden. Stuy nam het stokje van zijn vader over en werd kermisexploitant.
"Als je als kermisjongen geboren bent kun je niks anders worden. Maar het is een moeilijk en stressvol beroep", vertelt de kermisbaas in het WNL-programma De Opvolgers.
De ondernemer maakt zich zorgen om de toekomst van de kermissen. "De kermissen worden verdrongen uit de stad. Of het nou Amsterdam of Rotterdam is: overal zijn ze bezig om het te verwijderen. En al die rollende keukens en zo krijgen meer plek, maar voor ons wordt het steeds moeilijker."
Kermis volksvermaak nummer 1
De kermis bestaat zo'n 150 jaar. Stuy denkt dat het nog zo'n 100 jaar zal blijven bestaan. "Ik denk zelfs dat het beter wordt. Het is volksvermaak nummer 1. Joop van den Ende komt van de kermis en heeft het daar geleerd. Ook de bioscopen en theaters komen van de kermis."
De opvolger
Kleine Fransje, de zoon van Stuy, ziet het wel zitten om zijn vader op te volgen in het bedrijf. "Ik ben al vanaf mijn tweede/derde aan het helpen", zegt hij. "Ook heb ik veel vrienden op de kermis en vind ik het heel leuk."