main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers - 31 juli 2019 — 14:26

‘Boerkaverbod moet gehandhaafd worden, zo simpel is het’

Oud-Tweede Kamerlid en opiniemaker Samira Bouchibti is glashelder over het boerkaverbod (officieel: het gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, red.) dat morgen ingaat. “Als de Tweede Kamer in meerderheid besluit tot een verbod, dan moet die wet gehandhaafd worden. Zo simpel is het.”

Als je met die wet gaat marchanderen is het einde zoek”, zegt Bouchibti. “Dan neem je je zelf als wetgever totaal niet serieus. Denk aan het rookverbod in de horeca: daar wordt ook gehandhaafd. En zo hoort het.”

De ontstaansgeschiedenis van de wet reikt terug tot een voorstel van Geert Wilders in 2005 tot het verbieden van de boerka in de openbare ruimte. Want boerka’s en nikabs, die het gezicht van vrouwen volledig bedekken, verhinderen de integratie van islamitische vrouwen in Nederland, zo was de gedachte.

Die gedachte is nog steeds springlevend en leidt ook nog steeds tot debat. Een debat over vrijheid van godsdienst, en over de noodzakelijkheid om in een open samenleving elkaar aan te kunnen kijken, te herkennen. Daarom gaat het verbod verder dan alleen de boerka of nikab, maar geldt het ook voor bivakmutsen en integraalhelmen, of voor clownsmaskers. Dat de discussie zich toespitst op juist de nikab en boerka, hoeft evenwel geen verbazing te wekken.

Vrouwenonderdrukking

Dat het boerkaverbod ook een statement is tegen vrouwenonderdrukking, begrijpt Bouchibti heel goed. Maar op dat punt kunnen wat haar betreft nog veel krachtiger statements worden gemaakt, waar misschien niet eens nieuwe wet- of regelgeving voor nodig is.

“Ik geef les op scholen en praat met meisjes die hun hoofddoek af willen doen”, zegt Bouchibti. “Die vrijheid om de islam vaarwel te zeggen of aan die religie een meer vrijblijvende invulling te geven, die hebben zij dus niet. Ze worden buitengesloten, met de nek aangekeken, of erger. Dat gebeurt dus in Nederland. Of jongens en meisjes die homoseksueel zijn. Die hebben binnen de islam een megaprobleem. Kijk, dat zijn wezenlijkere problemen dan die paar honderd vrouwen die een nikab dragen.”

Samira Bouchibti is aanstaande zaterdag de opiniemaker in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1, van 17:30 tot 18:30.

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Nieuw bij WNL: Dragons' Den

In Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land. Zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend en gaan nu hun geld, kennis en ervaring delen met startende ondernemers. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met hun eigen geld.

Vanaf 12 april elke zondag om 21.30 uur
NVM: huizenprijzen nog flink in de lift in eerste kwartaal, gevolgen coronacrisis nog niet te zien

De huizenprijzen in Nederland zaten in het eerste kwartaal nog flink in de lift. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de effecten van…

Lees meer

Vriendengroep speelt dagje Efteling na in de achtertuin: ‘Je moet wat als je nergens naartoe kunt’

Omdat de Efteling al ruim drie weken dicht is, besloot een groepje fans om zelf maar aan de slag te gaan om toch nog een…

Lees meer

RIVM: 234 nieuwe doden door coronavirus, 292 extra ziekenhuisopnames

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 2101. Dat meldt het RIVM in de nieuwste update over het virus….

Lees meer

ABN AMRO: ‘Huizenprijzen gaan volgend jaar dalen door coronacrisis’

De huizenprijzen zullen volgend jaar dalen als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt, is nog onduidelijk….

Lees meer

Baudet: ‘Moeten KLM nationaliseren bij langere lockdown’

“Door de coronacrisis is er misschien een politieke kans om onze luchtvaartmaatschappij KLM terug te krijgen”. Dat zei Forum voor Democratie-partijleider Thierry Baudet in het…

Lees meer

Zonnig Paasweekend in de tuin? Helaas! Grote kans op buien

Het Paasweekend zou weleens letterlijk in het water kunnen gaan vallen. Behalve het feit dat we vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk binnen moeten blijven, wordt…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt licht: ‘Piek nog niet bereikt’

Het aantal patiënten met het coronavirus dat op een intensive care in een Nederlands ziekenhuis ligt, is in een dag tijd gestegen met 24 personen….

Lees meer

‘Winkelstraat wordt weer drukker na stille weken door coronavirus’

De drukte in de winkelstraten is na een paar weken van stilte vanwege het coronavirus weer wat toegenomen. Dat meldt onderzoeksbureau RMC op basis van…

Lees meer