main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers - 31 juli 2019 — 14:26

‘Boerkaverbod moet gehandhaafd worden, zo simpel is het’

Oud-Tweede Kamerlid en opiniemaker Samira Bouchibti is glashelder over het boerkaverbod (officieel: het gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, red.) dat morgen ingaat. “Als de Tweede Kamer in meerderheid besluit tot een verbod, dan moet die wet gehandhaafd worden. Zo simpel is het.”

Als je met die wet gaat marchanderen is het einde zoek”, zegt Bouchibti. “Dan neem je je zelf als wetgever totaal niet serieus. Denk aan het rookverbod in de horeca: daar wordt ook gehandhaafd. En zo hoort het.”

De ontstaansgeschiedenis van de wet reikt terug tot een voorstel van Geert Wilders in 2005 tot het verbieden van de boerka in de openbare ruimte. Want boerka’s en nikabs, die het gezicht van vrouwen volledig bedekken, verhinderen de integratie van islamitische vrouwen in Nederland, zo was de gedachte.

Die gedachte is nog steeds springlevend en leidt ook nog steeds tot debat. Een debat over vrijheid van godsdienst, en over de noodzakelijkheid om in een open samenleving elkaar aan te kunnen kijken, te herkennen. Daarom gaat het verbod verder dan alleen de boerka of nikab, maar geldt het ook voor bivakmutsen en integraalhelmen, of voor clownsmaskers. Dat de discussie zich toespitst op juist de nikab en boerka, hoeft evenwel geen verbazing te wekken.

Vrouwenonderdrukking

Dat het boerkaverbod ook een statement is tegen vrouwenonderdrukking, begrijpt Bouchibti heel goed. Maar op dat punt kunnen wat haar betreft nog veel krachtiger statements worden gemaakt, waar misschien niet eens nieuwe wet- of regelgeving voor nodig is.

“Ik geef les op scholen en praat met meisjes die hun hoofddoek af willen doen”, zegt Bouchibti. “Die vrijheid om de islam vaarwel te zeggen of aan die religie een meer vrijblijvende invulling te geven, die hebben zij dus niet. Ze worden buitengesloten, met de nek aangekeken, of erger. Dat gebeurt dus in Nederland. Of jongens en meisjes die homoseksueel zijn. Die hebben binnen de islam een megaprobleem. Kijk, dat zijn wezenlijkere problemen dan die paar honderd vrouwen die een nikab dragen.”

Samira Bouchibti is aanstaande zaterdag de opiniemaker in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1, van 17:30 tot 18:30.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer