Grote terrorteek blijkt geen gevreesd virus mee te dragen, maar is niet ongevaarlijk
De reuzenteek die twee weken geleden in Drenthe werd gevonden blijkt niet het gevreesde Krim-Congovirus met zich mee te dragen. Dat heeft het RIVM geconcludeerd na onderzoek. Dat wil echter niet zeggen dat de teek ongevaarlijk is.
De teek werd op 13 juli ontdekt in Odoorn in Drenthe. Er werd al snel gedacht dat het om de hyalommateek ging. Dit beest is twee keer zo groot als de normale teek en kan minutenlang achter een mens of dier aan gaan sprinten.
LEES OOK: Pas op! Sprintende terrorteek gespot in Nederland, draagt mogelijk ebola-achtig virus
Klachten
Het RIVM heeft nu bevestigd dat de gevonden teek in Drenthe inderdaad de hyalommateek is. Het is voor de tweede keer dat deze teek in Nederland wordt aangetroffen. De eerste keer was in de eerste week van juli in de Achterhoek.
Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat het Krim-Congovirus niet bij de hyalommateek is aangetroffen. Volgens de Stichting Tekenbeetziekten kan dit virus zorgen voor een hele waslijst aan klachten, zoals spierpijn, koorts, diarree, bloeduitstortingen, orgaanfalen, hoofdpijn, verminderd zicht en gehoorverlies.
Andere bacterie
In de Hyalomma-teek uit Drenthe werd volgens het RIVM wel de Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij mensen zorgen voor koorts, hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag. De ziekte wordt ook wel vlekkenkoorts genoemd en is goed te behandelen met antibiotica.
Het RIVM adviseert mensen die in het groen zijn geweest, zoals bossen, zichzelf en hun kinderen goed te controleren op eventuele tekenbeten en bij klachten hun huisarts te waarschuwen. Dit geldt ook als zij in het buitenland zijn. Sinds 2012 zijn namelijk zo'n vijftig hyalommateken gespot in Noordwest Europa.