Partijen Tweede Kamer blijken best regels rond financiering te willen omzeilen of overtreden
Politieke partijen in de Tweede Kamer blijken er niet zoveel moeite mee te hebben om regels rond partijfinanciering te omzeilen of zelfs te overtreden, dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Naar aanleiding hiervan heeft 50Plus zelfs al ingegrepen en de manager van het partijbureau ontslagen.
Een journalist van de krant deed zich voor als iemand die 15.000 euro wilde schenken aan een partij, maar dan wel anoniem wilde blijven. Normaal gesproken kan dat niet, omdat partijen volgens de wet de namen van mensen openbaar moeten maken die in één jaar tijd meer dan 4500 euro geven. Anders bestaat er een kans dat iemand door middel van geld stiekem invloed uitoefent op het beleid van de partij.
LEES OOK: Dit zijn de geldschieters achter de politieke partijen
Ontslagen
Het onderzoek van De Telegraaf laat echter zien dat veel partijen best bereid zijn om te kijken hoe zij ervoor kunnen zorgen dat de gever van het geld anoniem kan blijven en toch die 15.000 euro geeft. 50Plus gaat het verst. De manager van het partijbureau geeft daar als tip om de 15.000 euro contant in een enveloppe aan te leveren, waarna de gift anoniem in de boeken verschijnt. Anonieme bedragen tot 1000 euro hoeven namelijk niet geregistreerd te worden. In dit geval zou de 15.000 euro dan worden opgedeeld in kleinere anonieme donaties.
Partijvoorzitter Geert Dales heeft de betrokken manager van het partijbureau naar aanleiding van het artikel in de krant ontslagen. "De transactie had misschien plaatsgevonden, maar was absoluut teruggedraaid. De conclusie dat dit bij 50Plus kan, is onjuist", laat hij weten.
LEES OOK: Ollongren: geen giften meer van buiten de EU voor politieke partijen
Donatie verdelen
Zeven partijen hebben volgens De Telegraaf aangeraden om de donatie op te knippen en te verspreiden over giften in meerdere jaren, zodat de donateur niet openbaar hoeft te worden. VVD, D66, ChristenUnie en DENK raden de undercoverjournalist aan om het bedrag op te knippen in stukjes kleiner dan 4500 euro en deze naar familieleden over te maken. Zij konden het bedrag dan aan de partij geven, zodat geen enkele persoon in de openbaarheid kwam.
SP, Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie raden zo'n dergelijke constructie niet aan. De PVV heeft niet gereageerd op 'het aanbod' van 15.000 euro. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat een aantal partijen om opheldering vragen.