Westlandse raad wil op vakantie, weigert plan Arie Slob op voorhand
Het touwtrekken tussen de gemeente Westland en minister Arie Slob omtrent de aanvraag van een moslimschool in Naaldwijk, zet zich voort. Wie is de sterkste en wie zal met zijn snoet op de stoep vallen? Het zal blijken na de zomervakantie, want het Westlandse bestuur is niet van plan om op te staan uit de strandbedden.
De soap draait om de komst van een islamitische basisschool in de Westlandse gemeente Naaldwijk. Eerder zag minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) weinig brood in de komst van een nieuwe moslimschool, die bij het behalen van de leerlingennorm gefinancierd moet worden door de overheid - net als iedere andere school. Omdat Slob weinig kans zag om de leerlingennorm in de regio te halen, wuifde hij het idee weg. Tot grote tegenzin van het Haagse, islamitische schoolbestuur Yunus Emre, dat de school al drie jaar van de grond probeert te krijgen.
Welles, nietes
Nadat de Raad van State, de hoogst rechtsprekende instantie die uitspraken kan doen over conflicten met de overheid, afgelopen april besloot dat de school wel degelijk kans had, stond Slob nog maar één ding te doen: het plan van Yunus Emre doorduwen. De moslimschool moest er komen.
Mooi niet, dacht de meerderheid van de gemeenteraad. De spierballen van Westland Verstandig, LPF Westland en GemeenteBelang Westland werden op volle kracht ingezet om het touw richting het kassenland te trekken. Zonder succes, want Slob trok gisteren in z'n eentje net zo hard weer terug aan het touw richting Den Haag. Hij kan de gemeenteraad immers dwingen om akkoord te gaan met de komst van de school.
Leuk, dacht de gemeenteraad, en weer gaven ze vandaag een flinke ruk aan het touw. De Westlanders stappen nu zelf naar de Raad van State. Niet meteen hoor, eerst op vakantie. En zonder teruggefloten te worden, want dat beviel de raad vorig jaar absoluut niet. Toen was er gedoe rond de komst van een tweede Polenhotel naar Maasdijk, weet Omroep West.
Niet iedereen in het Westland is tegen een islamistische school
"We willen hier niets mee te maken hebben", laat lokaal politicus Willy de Zoete (ChristenUnie-SGP). "Minderheden beknotten in hun mogelijkheden leidt tot een samenleving waarin het recht van de sterkste geldt", verklaart Jenny Vermeer (CDA). "Het is laf en misleidend om de minister te dwarsbomen. Het lijkt alsof lokale politici invloed hebben, maar dat is niet zo. Het enige dat zij bereiken is negatieve publiciteit."