main-logo NPO Start
Word lid
12 juli 2019 — 09:52

Westland weigert islamitische school, minister Slob zet gemeenteraad voor het blok

Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad heeft eerder tegen de komst van een islamitische basisschool gestemd, ondanks het feit dat het schoolbestuur Yunus Emre voldoet aan de wettelijke voorwaarden én groenlicht heeft gekregen van de Raad van State. Minister Slob roept de gemeenteraad nu op om alsnog in te stemmen met de oprichting van een islamitische school.

Minister Slob: “Dit raakt aan de grondslagen van de rechtsstaat. Dit is een laatste kans voor de gemeenteraad om zich aan de uitspraak van de Raad van State te houden. Anders zal ik een besluit moeten nemen namens de gemeenteraad, zodat de school kan starten.”

Indien de gemeenteraad geen toezegging geeft aan de oproep van Slob, zal de minister het besluit nemen namens de gemeenteraad waardoor de islamitische school van Yunus Emre per 1 augustus 2020 alsnog voor bekostiging in aanmerking komt. Hij is hiertoe gemachtigd.

De Westlandse gemeenteraad komt dinsdag bijeen en kan dan besluiten om de nieuw te stichten basisschool alsnog toe te laten.

LEES OOK: ‘Er is ruimte voor 70 islamitische basisscholen in Nederland’

Iedereen mag een school oprichten

Volgens de Grondwet mag iedereen een school oprichten, mits aan de gestelde normen wordt voldaan. Openbaar en bijzonder onderwijs (waaronder ook religieus onderwijs onder valt, evenals dalton-onderwijs en de Vrije School) worden volgens de wet gelijk behandeld.

In Nederland zijn 54 islamitische basisscholen en twee islamitische middelbare scholen, waaronder het veel besproken Cornelius Haga Lyceum in de hoofdstad. Deze school kwam onder vuur te liggen, nadat er vermoedens ontstonden over radicale invloeden op de school en wanbeleid.

Het bestuur van de school en Minister Slob zijn inmiddels in een heftige strijd met elkaar gekomen. Slob wil het bestuur dwingen om op te stappen. Zo niet? Dan wordt de financiering stopgezet, wat het einde van de school betekent.

LEES OOK: Na Haga Lyceum, nu ook vernietigend onderzoeksrapport over Hindoe Basisschool

Door: Leroy van den Berg

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer