main-logo NPO Start
Word lid
De Italiaanse Lega-minister Salvini.
11 juli 2019 — 16:40

Italiaans OM begint onderzoek naar Russisch geld voor partij Lega

Het Openbaar Ministerie van Italië gaat onderzoeken of de rechts-populistische regeringspartij Lega op een geheime manier geld heeft proberen te krijgen dat afkomstig is uit Rusland.

De Amerikaanse website Buzzfeed News en het Italiaanse blad L’Espresso meldden eerder deze week dat Gianluca Savoini, een naaste medewerker van Lega-leider en minister Matteo Salvini, gesprekken heeft gevoerd met drie Russen en twee andere Italianen in een Moskous hotel. Er is een audio-opname van het gesprek.

165 miljoen

Savoini besprak in oktober in het hotel het opzetten van een olie-deal met de Russen, die ervoor zou zorgen dat Lega buiten het zicht van de autoriteiten 165 miljoen binnen zou krijgen. In Italië is het verboden voor politieke partijen om grote buitenlandse donaties te ontvangen.

Partijleider Salvini was niet bij het gesprek maar wel elders in Moskou voor gesprekken met Russische overheidsfunctionarissen, waarin het audio-gesprek ook aan wordt gerefereerd.

Pro-Russisch

Salvini, vice-premier en minister van binnenlandse zaken, ontkent ooit geld te hebben gehad uit Rusland. De Lega-leider heeft zich meerdere malen zeer lovend uitgelaten over Poetin en zijn regerende partij Verenigd Rusland, en pleit binnen de EU voor een pro-Russische koers.

Een transcript van het gesprek kan hier gelezen worden.

LEES OOK: Italiaanse regeringspartij plaatst fake-interview met Jeroen Dijsselbloem

Door: Tim Berbers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer