main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
De Italiaanse Lega-minister Salvini.
11 juli 2019 — 16:40

Italiaans OM begint onderzoek naar Russisch geld voor partij Lega

Het Openbaar Ministerie van Italië gaat onderzoeken of de rechts-populistische regeringspartij Lega op een geheime manier geld heeft proberen te krijgen dat afkomstig is uit Rusland.

De Amerikaanse website Buzzfeed News en het Italiaanse blad L’Espresso meldden eerder deze week dat Gianluca Savoini, een naaste medewerker van Lega-leider en minister Matteo Salvini, gesprekken heeft gevoerd met drie Russen en twee andere Italianen in een Moskous hotel. Er is een audio-opname van het gesprek.

165 miljoen

Savoini besprak in oktober in het hotel het opzetten van een olie-deal met de Russen, die ervoor zou zorgen dat Lega buiten het zicht van de autoriteiten 165 miljoen binnen zou krijgen. In Italië is het verboden voor politieke partijen om grote buitenlandse donaties te ontvangen.

Partijleider Salvini was niet bij het gesprek maar wel elders in Moskou voor gesprekken met Russische overheidsfunctionarissen, waarin het audio-gesprek ook aan wordt gerefereerd.

Pro-Russisch

Salvini, vice-premier en minister van binnenlandse zaken, ontkent ooit geld te hebben gehad uit Rusland. De Lega-leider heeft zich meerdere malen zeer lovend uitgelaten over Poetin en zijn regerende partij Verenigd Rusland, en pleit binnen de EU voor een pro-Russische koers.

Een transcript van het gesprek kan hier gelezen worden.

LEES OOK: Italiaanse regeringspartij plaatst fake-interview met Jeroen Dijsselbloem

Door: Tim Berbers

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde daders betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De kinderen, sommigen nog geen tien jaar oud, bleken aangestuurd te worden door volwassenen om te zakkenrollen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg: een geruchtmakend onderzoek naar kinderuitbuiting volgt.

Vanavond om 21:20 op
Slechts 99 van de 2100 geteste onderwijs- en opvangmedewerkers besmet met coronavirus

Bij in totaal 99 van de 2100 geteste medewerkers in de kinderopvang en het basisonderwijs is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat meldt Trouw…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Zo trof de politie uitgebuite, tot criminaliteit gedwongen kinderen aan

In 2014 slaat een politieagent alarm wanneer hij steeds weer dezelfde zakkenrollers betrapt: kinderen, veelal afkomstig uit Balkanlanden. De jonge kinderen blijken aangestuurd te worden…

Lees meer

Duizenden huurders met betalingsproblemen: ‘Regelingen niet altijd toereikend’

Steeds meer huurders komen in de problemen door de coronacrisis. Uit een rondgang van de NRC onder 297 woningcorporaties blijkt dat bijna 9000 huurders zich…

Lees meer

RIVM: aantal coronadoden stijgt met 26, 133 nieuwe besmettingen

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5.856. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer