main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
8 juli 2019 — 13:37

Homoseksuele priester Pierre Valkering definitief ontslagen

De Amsterdamse priester Pierre Valkering is ontslagen als pastoor van de Vredeskerk in Amsterdam. Enkele maanden geleden werd Valkering al op non-actief gesteld nadat hij uit de kast was gekomen als praktiserend homoseksueel.

Valkering bracht een boek uit met de titel Ontkleed niet naakt staan waarin hij aangeeft te worstelen met een pornoverslaving, ook beschrijft hij bezoekjes aan darkrooms. Met name die details bleken voor bisschop Jozef Marianus Punt van Haarlem-Amsterdam een brug te ver. De bisschop liet in een brief aan de parochianen van de Vredeskerk weten dat hij de pastoor voor onbepaalde tijd schorste.

Punt schreef onder andere: “De ernst van de feiten en ook het feit dat de pastoor zelf hieruit tot nu toe nog geen enkele consequentie heeft getrokken, vraagt om een ruime tijd van bezinning en reflectie.” Vandaag lijkt die tijd van bezinning erop te zitten en is Valkering definitief ontslagen. Valkering heeft nog wel de mogelijkheid om tegen het ontslag in beroep te gaan.

Valkering blijft een geliefde pastoor

Na het verschijnen van het boek lieten verschillende parochianen blijken enorm gesteld te zijn op de pastoor. Frank Lobo zei in Trouw het verschrikkelijk te vinden dat Valkering na 25 jaar de parochie moest verlaten. “Pierre is de ziel van deze kerk”, zei Lobo. “Je deed nooit tevergeefs een beroep op hem. Het was heel gek om hier te zijn terwijl hij er niet was. We zijn niet alleen de priester kwijt, maar ook de ziel.”

Parochiaan Loes van Luijk (81) stond pal achter Valkering en had geen enkele moeite met de details uit het boek: “Nee, als je zo’n stap zet, wees dan in godsnaam open.”

Door: Productie WNL

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer