main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De overleden Rinia Chitanie.
14 juni 2019 — 16:12

Bewoners Buitenveldert willen verhuizen nadat vrouw overleed na verkrachting door statushouder

Er is grote onrust ontstaan in Buitenveldert sinds de mishandeling en verkrachting van de 68-jarige Rinia Chitani, die eerder deze week aan haar verwondingen overleed. De dader bleek een statushouder te zijn. De boosheid over dit incident komt bovenop de bezorgdheid die er al in de wijk was, nadat de gemeente Amsterdam besloot dat er zeventig asielzoekers zullen komen.

De mishandeling van Rinia Chitanie vond plaats op eerste paasdag. Toen zij buiten wandelde werd zij belaagd door de 20-jarige verdachte die haar mishandelde en heeft verkracht. De vrouw raakte in coma en volgens verschillende media was ze dusdanig zwaar mishandeld dat haar familie haar niet herkende.

Asielzoeker

“We waren ontzettend geschokt”, zegt buurtbewoner Pam Rossel tegen Omroep WNL. Volgens haar begon de wijk direct met speculeren over wie de dader kon zijn. “Er gingen al geluiden dat het om een asielzoeker ging.” Volgens Rossel werd dit pas bevestigd toen ooggetuigen uit de buurt naar De Telegraaf stapten, omdat zij van de politie geen antwoord kregen.

De krant vroeg het na bij het Openbaar Ministerie en kreeg de informatie dat het om een 20-jarige statushouder ging, die legaal in Nederland verbleef. Hij werd direct na de mishandeling opgepakt. “Wij zijn heel bezorgd”, zegt Rossel.

Zij doelt hiermee niet alleen op het incident op eerste paasdag, maar vooral op de aangekondigde komst van zeventig ongedocumenteerden naar Buitenveldert, waar de gemeente Amsterdam een 24-uursopvang inricht in een brandweerkazerne. Buurtbewoners hebben zich verenigd in de groepGeen illegalen in Buitenveldert‘.

LEES OOK: Op deze plekken gaat Amsterdam uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen

Verhuizen

“Er wonen hier veel ouderen en alleenstaanden”, zegt Rossel. “Ik heb al van vijf tot tien van hen gehoord dat ze willen verhuizen. Dat is heel erg.” Claudia van der Vorst, eveneens lid van het actiecomité, zegt dat haar man al heeft aangegeven graag te willen verhuizen. Andere mensen zijn al weggetrokken, onder meer vanuit de Joodse gemeenschap. “De buurt staat op z’n kop.”

De buurt is bang dat de groep van zeventig mannen van tussen de 20 en 30 jaar voor overlast gaat zorgen. Zij komen begin volgend jaar. “Onze buurt is heel groen, met kleine parkjes. Het is daar doodstil ’s avonds. Mensen durven straks hun hond niet meer uit te laten”, verwacht Rossel.

“Mensen durven straks hun hond niet meer uit te laten”

Zij snapt dat één vreselijk incident rond een statushouder niet betekent dat de andere zeventig automatisch ook moordenaars en verkrachters zijn, maar vertrouwt het desondanks niet. “Wij weten niet wie het zijn.”

Rechtszaak 

Volgens Van der Vorst moet de gemeente Amsterdam de huisvesting van ongedocumenteerden in Buitenveldert afblazen, zodat de rust terug kan keren. Er zijn al Kamervragen gesteld en er zal een spoeddebat in de gemeenteraad worden gehouden. “Hoe gaat de gemeente onze veiligheid garanderen?”, vraagt Van der Vorst zich af.

Het actiecomité is van plan rechtszaken tegen de gemeente aan te spannen als die het plan doorzetten. “De locatie is veel te dicht op woningen en er zitten te veel mensen bij elkaar”, zegt Van der Vorst. “Deze uitgeprocedeerde asielzoekers moeten netjes worden teruggebracht naar het land waar zij vandaan komen.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer