Amsterdam zet opvang illegalen in Buitenveldert door ondanks onrust: ‘Er is toezicht en begeleiding’
De gemeente Amsterdam zegt de zorgen van inwoners uit de wijk Buitenveldert over de opvang van ongedocumenteerden in hun buurt te hebben gehoord, maar desondanks niet af te zien van de plaatsing. Dat laat de gemeente weten na vragen van WNL.
Buitenveldert verzet zich al lange tijd tegen de komst van zeventig illegalen naar hun wijk. Dat verzet nam toen na de dood van Rinia Chitani, een 68-jarige vrouw die was verkracht door een statushouder vlakbij het Gijsbrecht van Aemstelpark en aan haar verwondingen overleed. Zondagavond 30 juni om 19:00 uur zal er een stille tocht voor haar worden gehouden.
Onveilig
Als maatregel wil de gemeente Amsterdam nu extra straatverlichting plaatsen en bosjes in het park kappen. "Buurtbewoners hebben aangegeven zich vooral 's avonds niet veilig te voelen in het park", zegt Saskia van Rumt, woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks).
Eerder gaven buurtbewoners al tegen WNL aan vooral een onveilig gevoel te krijgen door de aanstaande komst van de illegalen naar Buitenveldert en dat de gemeente wat hen betreft van de plaatsing in de oude brandweerkazerne moet afzien. Dat gaat volgens de gemeente echter niet gebeuren. "Het college van B en W heeft het besluit genomen."
In het verwijt van de bewoners dat de gemeente niet naar hen zou luisteren, herkent de woordvoerster zich niet. "Alle bij ons bekende brieven zijn beantwoord. Als wij iets gemist hebben is dat per ongeluk geweest en horen we dat graag."
Volgens de gemeente is de opvang van de illegalen in onder meer Buitenveldert maar voor een tijdsbestek van 1,5 jaar. In die tijd werken zij volgens Amsterdam aan perspectief. "Dat betekent dat zij een juridisch traject ingaan om te kijken of er mogelijkheden voor een verblijfsvergunning zijn of werken aan terugkeer naar een ander land of land van herkomst", schetst Van Rumt.
Commissie met buurtbewoners
De gemeente Amsterdam zegt er alles aan te willen doen om overlast door de illegalen in de buurt te voorkomen. "Door goede begeleiding en toezicht op de locaties te organiseren", zegt de woordvoerster. "We zullen ook goed te blijven luisteren. Een half jaar voor opening van de opvang wordt een begeleidingscommissie ingesteld waar buurtbewoners aan deel kunnen nemen."