Nederlanders vinden taal en tradities bij identiteit horen en maken zich zorgen over polarisatie en islam
Nederlanders zijn het behoorlijk met elkaar eens als hen gevraagd wordt wat de Nederlandse identiteit is. Vooral onze taal, symbolen en tradities worden genoemd. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in hun onderzoek Denkend aan Nederland.
Van de duizenden ondervraagden vindt 41% dat de Nederlandse identiteit bestaat. De ondervraagde Nederlanders noemen tegen de onderzoekers vooral culturele kenmerken als typisch Nederlands. Zo worden Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, Sinterklaas, oliebollen tijdens oud en nieuw en de Nederlandse vlag vaak genoemd.
LEES OOK: ‘In Nederland hebben we een nationaal taboe op nationalisme’
Naast deze tradities behoren ook de Nederlandse wolkenluchten, de polder en de strijd tegen het water bij de typisch Nederlandse kenmerken. "Er komen opvallend weinig verschillen tussen Nederlanders naar geslacht, leeftijd, opleiding en afkomst naar voren. We zijn het dus behoorlijk met elkaar eens over wat Nederland tot Nederland maakt", schrijft het SCP.
Bedreigingen
De ondervraagde Nederlanders zien naast de zaken die zij mooi vinden aan ons land ook bedreigingen. Volgens het SCP maken Nederlanders zich het meest zorgen over polarisering, de islam en bureaucratie. Bovendien ziet men graag intolerantie en discriminatie uit Nederland verdwijnen.
"Een heel ruime meerderheid van ongeveer 90% zou het (heel) erg vinden als in de toekomst de vrijheid van meningsuiting onder druk komt te staan, Nederland geen zelfstandigland meer zou zijn of geen democratie meer zou hebben", zegt het SCP.
Opvallend zijn de grote overeenkomsten in wat men typisch Nederlands vindt en waar we ons mee verbonden voelen blijkt uit het rapport Denkend aan Nederland: https://t.co/txu2H2FflQ pic.twitter.com/qd9MU1TaHW
— SCPonderzoek (@SCPonderzoek) June 26, 2019