main-logo NPO Start
Word lid
Het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam.
24 juni 2019 — 12:48

Linkse partijen Amsterdamse gemeenteraad steunen DENK en eisen excuses voor slavernij

Als het aan een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad ligt, gaat Amsterdam begin juli volgend jaar excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Zeven partijen willen een initiatiefvoorstel indienen bij het college van B&W, zo schrijf Het Parool.

Het plan om Amsterdam excuses voor het slavernijverleden te laten aanbieden, komt uit de koker van de driekoppige fractie van DENK. GroenLinks, PvdA, Bij1, ChristenUnie, D66 en SP steunen dit plan. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij 31 van de in totaal 45 zetels in de gemeenteraad en dus een ruime meerderheid.

De excuses zouden er volgens Het Parool moeten komen op 1 juli 2020 tijdens Keti Koti, de herdenking van de afschaffing van slavernij.

Onderzoek

GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink laat aan de krant weten dat het college “welwillend” staat tegenover het plan en wil gaan onderzoeken wat de precieze rol van Amsterdam in het slavernijverleden is geweest.

Volgens Mourad Taimounti, de fractievoorzitter van DENK, heeft Amsterdam flink geprofiteerd van de slavenhandel. En wat de ChristenUnie betreft hadden de excuses al veel eerder moeten komen.

LEES OOK: DENK: ‘Nederland moet schadevergoeding betalen voor slavernij’

‘Symboolpolitiek’

Partijen op de rechterflank in de Amsterdamse raad steunen het plan niet. Forum voor Democratie noemt het flauwekul en symboolpolitiek. “Hebben die partijen niets beters te doen? Amsterdammers van nu zijn geen slachtoffers, en ook geen daders van slavernij.”

De partij vreest dat na het aanbieden van de excuses familieleden van vroegere slachtoffers van de slavernij schadeclaims zullen indienen bij de gemeente en er mogelijk rechtszaken komen.

De initiatiefnemers achter de excuses vrezen dat niet. “Het gaat de nabestaanden om erkenning,” zegt DENK-voorman Taimounti. “Het vervolg moet zijn dat het slavernijverleden ruim aandacht krijgt in schoolboeken of in een nieuw museum.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer