Advies aan politiek: laat jongeren al vanaf 16 jaar stemmen
Om de betrokkenheid van jongeren bij de politiek te vergroten, zouden zij al vanaf hun zestiende moeten kunnen stemmen. Dat adviseert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) aan het kabinet. De huidige leeftijd ligt op 18 jaar.
Door de kiesgerechtigde leeftijd uit de Grondwet te halen en de Kieswet aan te passen, is er een mogelijkheid om te experimenteren met het verlagen van de leeftijd waarop jongeren mogen stemmen. Onder meer voor partijen in de provincies Friesland, Zeeland en Zuid-Holland zijn dit soort experimenten een optie.
Klimaat en pensioen
Door jongeren twee jaar eerder de mogelijkheid te geven om te stemmen, kunnen zij zich uitspreken over zaken die invloed hebben op hun latere leven. De Raad voor het Openbaar Bestuur noemt hier onder meer thema's zoals klimaatverandering, de woningmarkt of pensioenen.
LEES OOK: Afshin Ellian: ‘Iemand moet klimaatspijbelaars vertellen dat ze niet stemgerechtigd zijn’
Bovendien voorkomt een verlaging van de leeftijd waarop jongeren mogen stemmen dat de oudere generatie met hun stem een keuze maakt die nadelig is voor de generatie na hun, zonder dat die jongeren zelf hun zegje hebben kunnen doen.
Volgens de ROB zijn jongeren van 16 en 17 voldoende ontwikkeld om hun stem te kunnen uitbrengen en kan dit hun interesse in de politiek verhogen. Een ander argument dat in het rapport staat is dat jongeren onder de 18 al belasting betalen over bijvoorbeeld het salaris dat zij krijgen uit hun bijbaan en daarom ook zouden moeten kunnen stemmen.
Ollongren
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt tegen RTL Nieuws het rapport van de Raad voor het Openbaar Bestuur te gaan bestuderen en de verlaging van de stemleeftijd een "interessant idee" te vinden.
LEES OOK: Pleidooi stemverbod voor 55+: ‘Minder, minder, minder bejaarden!’