main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2019 — 08:15

Afshin Ellian: ‘Iemand moet klimaatspijbelaars vertellen dat ze niet stemgerechtigd zijn’

De klimaatspijbelaars die vandaag met minister Mark Rutte en minister van Klimaat Eric Wiebes in gesprek gaan, bereiken daar waarschijnlijk niets mee. Dat zei rechtsgeleerde Afshin Ellian dinsdagochtend in de uitzending van Goedemorgen Nederland.

“Het is allemaal zinloos. Iemand moet die kinderen toch vertellen dat ze niet stemgerechtigd zijn”, stelt Ellian. “Wat gaan ze doen? Denk je dat Mark Rutte vandaag gaat zeggen dat ze er iets aan gaan doen?”

“Ze kunnen wel worden betrokken bij dit soort vraagstukken, maar dan op school”, stelt de rechtsgeleerde. Hij vindt het vooral kwalijk dat ze school missen. “Ze mogen niet tijden schooltijd gaan demonstreren, dan moeten ze studeren.”

Strafrechtadvocaat Mark Teurlings is het daarmee eens. “Wij deden dit vroeger omdat het lerarensalaris werd gekort. De dag erna kregen wij gewoon straf.”

In de uitzending zegt communicatiestrateeg Jan Driessen dat het vooral heel handig is dat Rutte in verkiezingstijd om tafel gaat met de kinderen van Youth for Climate. Ellian denkt dat het daar weinig mee te maken heeft. “Dit is eigen aan Mark Rutte. Hij staat altijd open voor gesprekken. Dat is ook typisch Nederland. Niet de ME erheen sturen, maar in gesprek treden. Dat is heel goed.”

“Mijn bezwaar ligt nog meer bij dat de kinderen instrumenteel worden ingezet”, stelt Ellian. “Zo wordt het geëmotionaliseerd en wordt het niet rationeel besproken.”

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer