main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2019 — 08:15

Afshin Ellian: ‘Iemand moet klimaatspijbelaars vertellen dat ze niet stemgerechtigd zijn’

De klimaatspijbelaars die vandaag met minister Mark Rutte en minister van Klimaat Eric Wiebes in gesprek gaan, bereiken daar waarschijnlijk niets mee. Dat zei rechtsgeleerde Afshin Ellian dinsdagochtend in de uitzending van Goedemorgen Nederland.

“Het is allemaal zinloos. Iemand moet die kinderen toch vertellen dat ze niet stemgerechtigd zijn”, stelt Ellian. “Wat gaan ze doen? Denk je dat Mark Rutte vandaag gaat zeggen dat ze er iets aan gaan doen?”

“Ze kunnen wel worden betrokken bij dit soort vraagstukken, maar dan op school”, stelt de rechtsgeleerde. Hij vindt het vooral kwalijk dat ze school missen. “Ze mogen niet tijden schooltijd gaan demonstreren, dan moeten ze studeren.”

Strafrechtadvocaat Mark Teurlings is het daarmee eens. “Wij deden dit vroeger omdat het lerarensalaris werd gekort. De dag erna kregen wij gewoon straf.”

In de uitzending zegt communicatiestrateeg Jan Driessen dat het vooral heel handig is dat Rutte in verkiezingstijd om tafel gaat met de kinderen van Youth for Climate. Ellian denkt dat het daar weinig mee te maken heeft. “Dit is eigen aan Mark Rutte. Hij staat altijd open voor gesprekken. Dat is ook typisch Nederland. Niet de ME erheen sturen, maar in gesprek treden. Dat is heel goed.”

“Mijn bezwaar ligt nog meer bij dat de kinderen instrumenteel worden ingezet”, stelt Ellian. “Zo wordt het geëmotionaliseerd en wordt het niet rationeel besproken.”

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Donderdag in Goedemorgen Nederland

  • Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is te gast over zijn plannen voor Europa.
  • Amerikadeskundige Willem Post over de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij democraat Joe Biden zich hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer kandidaat zal stellen.
Donderdag vanaf 7.10 uur

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Lucky Fonz III is terug! Met zijn nieuwe album Multimens laat de de Amsterdamse troubadour weer van zich horen. Met de bijbehorende tour speelt Otto Wichers, zoals Lucky Fonz heet, door heel Nederland. Wat komt er bij zo’n tour kijken? Luister om 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 00.00 uur
Koopwoningen in maart 7,7 procent duurder

De prijs van koopwoningen lag in maart van dit jaar 7,7 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het…

Lees meer

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”….

Lees meer

Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer

Thierry Baudet vindt taakstraf bedreigster ‘passend’

Thierry Baudet noemt de taakstraf die bedreigster Mila van den B. kreeg opgelegd ‘passend’. De 21-jarige student is wegens de bedreiging van de voorman van…

Lees meer