main-logo NPO Start
Word lid
Rob Roos, de lijsttrekker van Forum voor Democratie in Zuid-Holland samen met Henk Otten, die voor de partij zitting gaat nemen in de Eerste Kamer.
12 juni 2019 — 15:37

FvD verbijsterd over afblazen onderhandelingen in Zuid-Holland: “CDA had koudwatervrees”

Forum voor Democratie is boos op het CDA, omdat de partij op het allerlaatste moment heeft besloten de onderhandelingen met FvD en de VVD in de provincie Zuid-Holland te staken. Dat laat de partij weten in een eerste reactie tegenover Omroep WNL.

“We zijn verbijsterd en boos over het abrupte afbreken van de onderhandelingen”, zegt de partij. “We hadden een akkoord, we waren in gesprek met kandidaat-gedeputeerden en opeens kreeg het CDA koudwatervrees.”

Forum sprak samen met de VVD nog een uur met het CDA over hun beweegredenen om te stoppen. “Maar hun argumenten werden niet duidelijk, dus dat mogen ze zelf uit gaan leggen.”

LEES OOK: Formatiepoging met Forum voor Democratie in Zuid-Holland mislukt

Eerder haakten de ChristenUnie en SGP al af in de onderhandelingen. Forum, VVD en CDA hebben vervolgens andere kleine partijen gevonden om mee te praten, maar nu moeten de gesprekken weer vanaf het begin beginnen. Volgens Forum hebben zij er zelf alles aan gedaan om er met de andere partijen uit te komen.

Gijzelen

Hoe de onderhandelingen nu verder gaan, is de vraag. Mogelijk komen nu linkse partijen in beeld om deel te nemen aan een coalitie, eventueel met de VVD en het CDA. Forum sluit niet uit dat zij alsnog in het provinciebestuur gaan. “De VVD mag nu laten zien of zij zich laten gijzelen door een links blok.”

Reactie CDA

Het CDA laat in een eerste reactie weten dat het met Forum voor Democratie niet mogelijk blijkt een meerderheidscoalitie te vormen, omdat verschillende partijen FvD hebben uitgesloten. Daarom hebben zij besloten te stoppen met de onderhandelingen.

“Na het afhaken van verschillende partijen, hebben wij onvoldoende vertrouwen dat resterende combinaties die wellicht getalsmatig net kunnen, tegemoetkomen in het realiseren van voor ons belangrijke uitgangspunten”, zegt CDA-fractievoorzitter Adri Bom-Lemstra.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer