main-logo NPO Start
Word lid
12 juni 2019 — 15:13

Formatiepoging met Forum voor Democratie in Zuid-Holland mislukt

Lang leek het erop dat Forum voor Democratie zou gaan meebesturen in de provincie Zuid-Holland, maar vanmiddag is bekend geworden dat de partij ook hier hoogstwaarschijnlijk in de oppositiebanken zal belanden. De VVD in Zuid-Holland meldt dat de huidige onderhandelingen zijn afgebroken.

Forum voor Democratie vormde na de Provinciale Statenverkiezingen een motorblok met de VVD en CDA. De partijen zaten eerst met z’n drieën aan tafel en lieten begin vorige maand weten geen onoverbrugbare verschillen te zien en besloten de gesprekken voort te zetten. Er werd gezocht naar een vierde partij om een meerderheid mee te halen.

Informateur Hans Wiegel heeft de afgelopen periode onderzocht welke partijen bij het blok van drie konden aansluiten. Vorige week werd duidelijk dat de ChristenUnie en SGP hadden besloten zich terug te trekken uit de onderhandelingen. Nu heeft ook het CDA besloten niet verder te willen.

VVD teleurgesteld 

De VVD in Zuid-Holland erkent op haar website dat de onderhandelingen zijn geklapt. Zij zeggen teleurgesteld te zijn dat een coalitie met Forum voor Democratie niet mogelijk blijkt. “Ondanks een positieve en constructieve houding van zowel de VVD als Forum voor Democratie kan er nu geen coalitie gevormd worden. Andere partijen wierpen te veel blokkades op.”

Forum voor Democratie werd tijdens de Statenverkiezingen de grootste partij in Zuid-Holland met elf zetels, eentje meer dan de VVD. Mede door de winst van Forum wilde de VVD de partij bij het nieuwe bestuur betrekken.

“Wij vinden het jammer dat dit ondanks de enorme inspanningen van informateur Wiegel niet tot een positief resultaat heeft geleid”, zegt VVD-leider Floor Vermeulen. De VVD zegt wel bereid te zijn mee te blijven praten over de vorming van een nieuwe coalitie.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer