Jantje Beton: Aantal kinderen dat nooit buiten speelt groeit
Het aantal kinderen dat nooit buiten speelt groeit. Uit onderzoek van goed doel Jantje Beton blijkt dat in 2018 15 procent van de kinderen nooit buiten speelde. Een jaar eerder was dat 8 procent.
De kinderen die nooit buiten spelen, wonen vooral in de Randstad. De ouders zijn over het algemeen ook hoog opgeleid, blijkt uit de onderzoeksresultaten. De meeste van deze kinderen komen uit Zuid-Holland: 21 procent.
Gemiddeld speelt een kind in Nederland 8,4 uur buiten per week. Toch zit 58 procent van de kinderen onder dit gemiddelde. Dat komt doordat 28 procent (flink) boven het gemiddelde zit.
De plekken waar het meest wordt gespeeld door kinderen zijn de tuin of de eigen straat. Dat gebeurt overwegend met vrienden/vriendinnen uit de wijk. Veel kinderen spelen echter ook vaak alleen.
Ouders
Jantje Beton deed ook onderzoek onder de ouders. Daaruit blijkt dat hoogopgeleide ouders niet vaak buiten komen. Deze mensen geven hun kinderen ook het vaakst zelf de keuze of ze buiten of binnen gaan spelen. De kinderen van ouders die vaak binnen zijn, kiezen er dan iets vaker voor om binnen te spelen.
Alle ouders geven aan dat buitenspelen belangrijk is. De buitenlucht, sociaal contact en fysieke ontwikkeling zijn de belangrijkste redenen hiervoor.
De belangrijkste redenen voor ouders om kinderen binnen te houden zijn de verkeersveiligheid, dat ze zelf druk zijn en dat ze het sociaal onveilig vinden.