main-logo NPO Start
Word lid
7 juni 2019 — 15:15

Gemeente Eindhoven verbiedt opnieuw demonstratie, Pegida is woest

Anti-islambeweging Pegida mag morgen niet demonstreren in Eindhoven. Dat heeft burgemeester John Jorritsma besloten. Die verbood al vaker demonstraties van Pegida in zijn stad na eerdere ongeregeldheden.

Op 26 mei liep een demonstratie van Pegida bij de Al Fourquaan-moskee in Eindhoven uit de hand, omdat de groep betogers door een groep tegendemonstranten werd opgewacht. Die tegendemonstranten, voornamelijk moslimjeugd, raakten toen slaags met de politie.

Een week daarna wilde Pegida opnieuw demonstreren in Eindhoven, maar die demonstratie van afgelopen zondag werd verboden. Vervolgens werd er een nieuwe demonstratie aangemeld voor donderdag 6 juni vanwege de viering van het Suikerfeest, maar ook die werd niet toegestaan.

LEES OOK: Pegida mag zondag niet demonstreren en wil nu op donderdag steniging naspelen

In een brief aan Pegida schrijft de burgemeester van Eindhoven dat hij heeft besloten ook de nieuwe demonstratie van morgen te verbieden. Er werden hier zo’n vijftig deelnemers verwacht.

Een reden voor het weigeren van deze nieuwe demonstratie is de aanwijzing dat er een tegendemonstratie gaat komen, waarbij volgens de gemeente “geweld en agressie niet worden geschuwd”. Daarnaast is er volgens Jorritsma te weinig politie beschikbaar om de orde te handhaven.

Huiveren

Pegida is woest over het weigeren van de demonstratie. “We huiveren bij het lezen”, zegt de groep op Facebook. “De overheid heeft de controle over de rechtstaat verloren. De oorzaak is een beleid van pappen en nathouden van migranten en moslims in plaats van met alle macht de Nederlandse wetgeving te handhaven.”

LEES OOK: Pegida meldt nieuwe demonstratie aan

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer