Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Dit betekent het pensioenakkoord voor u

Redactie

Dinsdagmiddag werd na lang onderhandelen een principeakkoord gesloten over het pensioenstelsel. Woensdag bleek dat alle partijen aan de onderhandelingstafel hier tevreden over zijn. Maar wat betekent het precies voor de pensioenen van Nederlanders?

Hier is het hele pensioenakkoord te lezen. Hieronder zetten wij de belangrijkste punten op een rij.

Bevriezen AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd blijft tot 2023 vaststaan op 66 jaar en 4 maanden. De bedoeling is dat het daarna weer gaat stijgen, tot uiteindelijk 67 jaar in 2024. Voor het akkoord zou de stijging veel sneller gaan.

Na 2024 stijgt de pensioenleeftijd minder hard. De stijging is gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting. Nu is het nog zo dat de pensioenleeftijd een jaar stijgt per jaar dat de levensverwachting stijgt. Dat verandert na 8 maanden per jaar stijging.

Het kabinet wilde hier lange tijd niet aan toegeven, omdat het veel geld kost. De regering trekt hier eerst 7 miljard voor uit. Later is de verwachting dat het 4 miljard euro per jaar gaat kosten.

Zware beroepen mogen eerder stoppen

Mensen met zware beroepen mogen eerder stoppen met werken, is nu afgesproken. Sommige mensen mogen tot wel drie jaar eerder stoppen. De boete hiervoor blijft echter deels bestaan.

Als je niet op een 'gezonde manier' naar je pensioen toe kunt werken, zou je eerder moeten kunnen stoppen. Een manier hiervoor is dat de toeslagen voor zware of onregelmatige arbeid belastingvrij kunnen worden gespaard met het doel om eerder te stoppen met werken.

Naast geld kunnen werknemers ook extra verlof sparen om eerder te stoppen met werken, volgens het plan. Eerst was dat 50 weken, dat is verhoogd naar 100 weken.

Deze maatregelen zijn echter tijdelijk. De sociale partners hebben nu tot 2025 om definitieve plannen te maken.

LEES OOK: Principeakkoord pensioenstelsel breed gedragen

Minder hoge buffers

De kans dat er wordt gekort op pensioenen wordt opgevangen door minder hoge buffers te eisen van pensioenfondsen. Nu gaat het meeste rendement van de fondsen nog naar die buffer, in plaats van naar de pensioenen.

Daardoor kunnen de pensioenen makkelijker stijgen als het beter gaat, maar ook sneller dalen als het minder gaat.

Zelfde premie jong en oud

Jongeren en ouderen gaan vanaf nu dezelfde premie betalen. Nu wordt de inleg van jongeren nog lager gewaardeerd dan die van ouderen, waardoor de jongeren meer geld moeten betalen.

Daarnaast gaan jongeren alleen premie afdragen voor de pensioenen van jongeren, zoals ouderen (40-plus) alleen gaan afdragen voor de pensioenen van hun leeftijdsgenoten.

Makkelijker sparen zzp'ers

Voor zzp'ers wordt het eenvoudiger om te sparen voor hun pensioen. Ook is er afgesproken dat er een arbeidsongeschiktheidsverzekering komt. Er komen meerdere uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld voor de agrarische sector. Die moeten echter nog wel worden uitgewerkt.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau