Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

VVD en CDA kritisch over opvang asielzoekers Amsterdam: ‘Enige richting is exit Nederland’

Redactie

Coalitiepartijen VVD en CDA zijn kritisch op hoe de gemeente Amsterdam de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers regelt. Amsterdam doet mee aan een landelijke opvangproef, maar geeft volgens de twee partijen de asielzoekers onterecht het gevoel dat er een grote kans is dat zij toch in Nederland mogen blijven.

In december vorig jaar werd bekend dat de gemeente Amsterdam 500 uitgeprocedeerde asielzoekers op ging vangen. Volgens wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) mogen de uitgeprocedeerde asielzoekers maximaal anderhalf jaar in de opvang blijven.

Tijdens die periode kijkt de asielzoeker met juristen of een verblijfsvergunning toch haalbaar is. Mocht die haalbaarheid er niet zijn, dan moeten zij volgens Groot Wassink meewerken aan hun vertrek uit Nederland. In februari maakte de gemeente afspraken over deze bed-bad-broodopvang met de inmiddels afgetreden staatssecretaris Harbers.

Geen stuiver

De opmerkingen van de gemeente dat er tijdens deze proef gekeken gaat worden of de uitgeprocedeerde asielzoekers misschien toch nog in aanmerking kunnen komen voor die verblijfsvergunning, zijn de VVD en het CDA in het verkeerde keelgat geschoten.

"Wij kunnen ons voorstellen dat er een bed-bad-broodvoorziening komt omdat je de ellende niet op straat wilt, maar er is maar één richting waar deze mensen op kunnen kijken en dat is exit Nederland", zegt Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg tegen Nieuwsuur.

LEES OOK: Amsterdam is meer geld kwijt aan asielzoekers zonder verblijfsvergunning

"Als Amsterdam denkt dat ze een bed-bad-broodvoorziening kunnen maken met integratie naar de Nederlandse samenleving, dan krijgen ze er wat ons betreft geen stuiver voor."

Haar collega Bente Becker van de VVD sluit zich daarbij aan. "Uitgangspunt is dat mensen mee gaan werken aan een vertrek. Als dat niet gebeurt is dat wat mij betreft een verkeerde invulling van de landelijke vreemdelingenvoorziening."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau