main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 25 mei 2019 — 17:25

Verbijstering over Duitse oproep aan joden om geen keppeltje meer te dragen: ‘Ik zou me schamen’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian noemt het verbijsterend dat joden in Duitsland wordt afgeraden met een keppeltje over straat te gaan. Dat zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Felix Klein, de antisemitisme-commissaris van de Duitse regering gaf dit advies vanwege naar eigen zeggen de verharding van de samenleving.

“Als ik Duitser was zou ik me ongelofelijk schamen na alles wat zeventig jaar geleden heeft plaatsgevonden”, zegt Ellian. “Het is verbijsterend en heel triest. Al vijftien jaar schrijf ik over dit soort thema’s en het is pijnlijk om te zien dat ik gelijk krijg.”

LEES OOK: Duitse regeringscommissaris raadt Joden aan om hun keppeltje voortaan thuis te laten

De Duitse antisemitisme-commissaris noemt extreemrechts en moslims de groepen waar het vaakst sprake is van dit antisemitisme. “Hoe meer islamitische gemeenschappen je hebt in Europa, hoe meer antisemitisme”, zegt Ellian. “Daar kun je niet aan ontsnappen.”

Ook Han ten Broeke, directeur van het HCSS ziet het probleem met antisemitisme binnen de islam en extreemrechts. “Dat zijn twee aanwijsbare groepen, het is goed dat dat wordt benoemd.” Volgens Ten Broeke moeten alle alarmbellen afgaan na deze oproep in Duitsland. “Het is een verschrikking en een capitulatie van heb ik jou daar.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet de te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer