main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 25 mei 2019 — 17:25

Verbijstering over Duitse oproep aan joden om geen keppeltje meer te dragen: ‘Ik zou me schamen’

Rechtsgeleerde Afshin Ellian noemt het verbijsterend dat joden in Duitsland wordt afgeraden met een keppeltje over straat te gaan. Dat zegt hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Felix Klein, de antisemitisme-commissaris van de Duitse regering gaf dit advies vanwege naar eigen zeggen de verharding van de samenleving.

“Als ik Duitser was zou ik me ongelofelijk schamen na alles wat zeventig jaar geleden heeft plaatsgevonden”, zegt Ellian. “Het is verbijsterend en heel triest. Al vijftien jaar schrijf ik over dit soort thema’s en het is pijnlijk om te zien dat ik gelijk krijg.”

LEES OOK: Duitse regeringscommissaris raadt Joden aan om hun keppeltje voortaan thuis te laten

De Duitse antisemitisme-commissaris noemt extreemrechts en moslims de groepen waar het vaakst sprake is van dit antisemitisme. “Hoe meer islamitische gemeenschappen je hebt in Europa, hoe meer antisemitisme”, zegt Ellian. “Daar kun je niet aan ontsnappen.”

Ook Han ten Broeke, directeur van het HCSS ziet het probleem met antisemitisme binnen de islam en extreemrechts. “Dat zijn twee aanwijsbare groepen, het is goed dat dat wordt benoemd.” Volgens Ten Broeke moeten alle alarmbellen afgaan na deze oproep in Duitsland. “Het is een verschrikking en een capitulatie van heb ik jou daar.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer