Hoe haalbaar is een internationaal tribunaal voor berechting IS-strijders? ‘We willen ze niet terugnemen’
Minister Blok van Buitenlandse Zaken wil dat er een internationaal tribunaal komt die strijders van IS gaat vervolgen. De bedoeling is dat dit regionaal gebeurd in bijvoorbeeld Irak of Syrië, zodat de strijders niet richting Europa komen. Het opzetten van zo'n tribunaal heeft echter nog wel wat voeten in de aarde, zo zeggen Han ten Broeke en Afshin Ellian in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.
"Het kost een paar jaar en heel veel centen", aldus Ten Broeke. Volgens de directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies zijn er de afgelopen jaren voorwaarden geschapen om zo'n tribunaal op te starten. "Genocide verjaart niet meer."
Veel landen willen echter de garantie hebben dat IS-strijders en hun meegereisde familieleden niet de doodstraf kunnen krijgen. Ten Broeke: "Als dreigt dat IS-strijders en IS-vrouwen de doodstraf wordt opgelegd, zijn westerse landen vaak meer bereid om hen in hun consulaten toe te laten en dan halen we ze hier alsnog heen. Dat moeten we voorkomen en daarvoor hebben we tribunalen nodig die onder internationaal geaccepteerde vormen en standaarden worden neergezet."
Rusland
Ten Broeke ziet het liefste dat er een resolutie van de Verenigde Naties komt om zo'n tribunaal te beginnen. Rechtsgeleerde Ellian ziet hier nog wel beren op de weg, Russische beren in dit geval. "De Russen zijn bezorgd dat zo'n tribunaal ook gaat kijken naar de bommen van Rusland op Aleppo, dus ik denk niet dat Rusland hier mee in gaat stemmen."
Mocht zo'n tribunaal er toch komen, dat pleit Ellian ervoor deze in Irak te laten zetelen. "De grootste misdaden door IS zijn daar gepleegd, dus dat zou rechtvaardig zijn."
LEES OOK: Flinke toename Nederlandse Syriëgangers die vastzitten in Syrische kampen