Harde campagne in aanloop naar verkiezingsdag: ‘Gemener en meer op de man’
Kersvers fractievoorzitter Pieter Heerma van het CDA stoorde zich de afgelopen weken aan de harde toon in de campagne in aanloop naar de Europese verkiezingen. Dat zegt hij in de speciale verkiezingsuitzending van Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Het is heel goed dat de Europese verkiezingen leven, maar de manier waarop campagne is gevoerd is heel negatief en op de man geweest." Heerma doelt hiermee onder meer op het spotje van de SP waarin Frans Timmermans door het slijk werd gehaald en het debat van gisteravond tussen premier Rutte en FvD-leider Baudet.
"Dat is politiek van de lelijkste kant. Het is een hele nare manier om iemand op een gemene persoonlijke manier te ontregelen", zegt Heerma over de vraag die Baudet in het debat aan Rutte stelde wanneer hij voor het laatst had gehuild.
LEES OOK: ‘Baudet kiest bewust woorden die gevoelig liggen’
Volgens de CDA-voorman in de Tweede Kamer is er sprake van een trend. "De politiek wordt gemener en meer op de man. Dat is slecht voor de democratie en de werking van het parlement. Men gaat niet meer in debat om elkaar te overtuigen, maar om persoonlijk aan te vallen. DENK is de ergste met hun filmpjes. Daarmee vergiftig je het politieke debat."
.@PieterHeerma stoort zich aan verruwing debat in de huidige politiek. #wnl pic.twitter.com/VP3XvjB6Xb
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) May 23, 2019
Belangrijk
Rechtsgeleerde en columnist Afshin Ellian ziet de vele aandacht die er voor deze Europese verkiezingen is juist als iets positiefs, ondanks de hardheid. "Meestal weten veel mensen niet dat deze verkiezingen belangrijk zijn. Dit heftige debat overal is goed voor de democratie, omdat mensen nu weten dat er iets belangrijk aan de hand is en dat ze moeten stemmen."
De belangrijkste verandering die het Europees Parlement na de verkiezingen van zondag zal ondergaan is volgens Elian een verruiming van de oppositie door de komst van partijen die kritisch zijn op de Europese Unie.
Imago
"Het is echt noodzakelijk voor de kwaliteit van een politieke instelling dat er veel oppositie is. Dat is ook goed voor het imago van het Europees Parlement dat er oppositie is."
Ellian verwacht naar eigen zeggen niet dat "de hel uitbreekt" door de komst van kritische partijen in het Europees Parlement. "Van de 751 leden zitten er misschien 22 die herrie maken. Dat is goed, dan krijg je debat en kunnen gedachten beter worden afgestemd op de realiteit."