main-logo NPO Start
Word lid
PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher tijdens de exitpoll van de Europese Parlementsverkiezingen.
23 mei 2019 — 22:40

Exitpoll: PvdA wint Europese verkiezingen, FvD blijft achter op VVD en CDA

De PvdA is de grootste partij van Nederland geworden bij de Europese Parlementsverkiezingen van vandaag, dat blijkt althans uit de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS. De partij van lijsttrekker Frans Timmermans zou op vijf zetels uitkomen.

Dit resultaat betekent voor de PvdA een winst van twee zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2014 en eindelijk weer eens een goed resultaat na een aantal dramatische verkiezingen in de laatste jaren. Lijsttrekker Timmermans hoopt uiteindelijk namens de sociaaldemocraten in Europa voorzitter van de Europese Commissie te worden.

In de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen leek het er lange tijd op dat de strijd bovenin vooral zou gaan tussen de VVD en nieuwkomer Forum voor Democratie. Die partijen winnen ook, maar worden dus niet de grootste. De VVD van Malik Azmani komt uit op vier zetels en Forum voor Democratie op drie. Tussen die twee partijen staat het CDA, dat ook vier zetels in de wacht wist te slepen. Voor die partij betekent dat wel een verlies van één zetel.

Verliezers

De grootste verliezen waren echter te bespeuren bij de PVV, D66 en SP. De exitpoll laat zien dat de PVV drie zetels verliest en er slechts één weet te behouden. D66 halveert en komt uit op twee. Ook de SP gaat door de helft en blijft steken op slechts één zetel. GroenLinks boekt één zetel winst en komt uit op drie, de ChristenUnie-SGP houdt er twee en 50Plus komt met één zetel nieuw in het Europees Parlement.

De winnende partijen moeten nog wel even feestvieren met de handrem erop, want het gaat immers om een exitpoll. De echte uitslag wordt pas zondagavond laat of maandagnacht bekend, omdat dan ook in alle andere lidstaten van de Europese Unie is gestemd.

Extra zetels

Overigens kan er op een later moment nog een keer feest gevierd gaan worden bij een aantal partijen, omdat die er mogelijk nog een extra zetel bij krijgen. Als het Verenigd Koninkrijk namelijk na lang doormodderen uit de Europese Unie is vertrokken, komen er drie zetels extra beschikbaar voor Nederland. Ipsos meldt dat die zetels naar de PvdA, VVD en de Partij voor de Dieren gaan. Voor die laatste partij zou dat betekenen dat zij alsnog een zetel krijgen, die zij vandaag in eerste instantie lijken te hebben verloren.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer