main-logo NPO Start
Word lid
Frans Timmermans
23 mei 2019 — 16:06

Wie wordt de grootste? VVD en PvdA aan kop, FvD op twee

Welke partijen zitten straks op de 26 stoeltjes van Nederland in het Europees Parlement. In aanloop naar de Europese verkiezingen van vandaag zijn er de afgelopen tijd de nodige peilingen gehouden om die uitslag te kunnen voorspellen en die lopen uiteen.

In veel van die peilingen zie je dat de VVD en Forum voor Democratie nek aan nek gaan in de jacht om de grootste partij te worden. Deze week publiceerde onderzoeksbureau Kantar (het vroegere TNS NIPO) echter een peiling waarin niet Forum, maar de PvdA gedeeld bovenaan staat.

Timmermans

In die peiling kwam de partij van lijsttrekker Frans Timmermans, die voorzitter van de Europese Commissie wil worden, uit op vijf zetels. Ook de VVD van Malik Azmani kon op dit virtuele aantal rekenen.

De reden dat de sociaaldemocraten ineens bovenin meedoen heeft volgens Kantar te maken met de populariteit van Frans Timmermans. “Volgens veel respondenten is hij met zijn ervaring de beste keuze voor een Nederlandse vertegenwoordiging in Europa”, schrijft het onderzoeksbureau.

LEES OOK: Timmermans hoopt dat Baudet naar Europa vertrekt: ‘Dan is hij weg uit Nederland’

Verschillen

Forum voor Democratie vinden we terug op de tweede plaats met vier zetels, GroenLinks staat derde met drie zetels. De PVV zou volgens Kantar drie van de vier zetels verliezen en er slechts één overhouden.

Het blijven natuurlijk peilingen en ook die peilingen blijken verschillend. Ipsos bijvoorbeeld zegt dat de VVD en Forum allebei vijf zetels krijgen met de PvdA als nummer twee met drie zetels, evenveel als het CDA en GroenLinks. De officiële uitslag van de verkiezingen van vandaag wordt pas zondagavond laat verwacht.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer