main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2019 — 10:10

Rutte: ‘Aardgaswinning is een nachtmerrie geworden’

De provincie Groningen is vanochtend rond tien voor zes opgeschrikt door een hevige aardbeving. Het KNMI spreekt van een beving van 3.4 op de schaal van Richter. Het is daarmee één van de zwaarst gemeten bevingen in de provincie. De zwaarste beving is nog steeds die bij Huizinge in 2012: 3.6 op de schaal van Richter.

Premier Mark Rutte reageerde vanochtend in Goedemorgen Nederland op de beving: “Aardgaswinning begon in de jaren vijftig als iets geweldigs maar is sinds 2010 veranderd in een nachtmerrie.”

De beving werd op veel plaatsen in de provincie gevoeld, op Twitter deelden bewoners hun ervaringen. Kiki en Bram Buigel ervoeren de beving als zwaarder dan die in Huizinge:

Rutte gaf aan ‘enorm mee te leven’ met de bewoners maar zei tegelijkertijd dat per direct stoppen met de gaswinning onmogelijk is. Wel benadrukte hij dat het afbouwen in volle gang is: “Voor 2030 moet de gaskraan dicht zijn, maar het is nu al zo dat het veel sneller gaat dan we dachten. We doen ons uiterste om het nog sneller af te bouwen.”
Tegelijkertijd waarschuwt Rutte voor te snel afbouwen: “Als je het te snel doet dan krijg je dat een verpleeghuis in Limburg zonder gas komt te zitten.”

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer