main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2019 — 10:10

Rutte: ‘Aardgaswinning is een nachtmerrie geworden’

De provincie Groningen is vanochtend rond tien voor zes opgeschrikt door een hevige aardbeving. Het KNMI spreekt van een beving van 3.4 op de schaal van Richter. Het is daarmee één van de zwaarst gemeten bevingen in de provincie. De zwaarste beving is nog steeds die bij Huizinge in 2012: 3.6 op de schaal van Richter.

Premier Mark Rutte reageerde vanochtend in Goedemorgen Nederland op de beving: “Aardgaswinning begon in de jaren vijftig als iets geweldigs maar is sinds 2010 veranderd in een nachtmerrie.”

De beving werd op veel plaatsen in de provincie gevoeld, op Twitter deelden bewoners hun ervaringen. Kiki en Bram Buigel ervoeren de beving als zwaarder dan die in Huizinge:

Rutte gaf aan ‘enorm mee te leven’ met de bewoners maar zei tegelijkertijd dat per direct stoppen met de gaswinning onmogelijk is. Wel benadrukte hij dat het afbouwen in volle gang is: “Voor 2030 moet de gaskraan dicht zijn, maar het is nu al zo dat het veel sneller gaat dan we dachten. We doen ons uiterste om het nog sneller af te bouwen.”
Tegelijkertijd waarschuwt Rutte voor te snel afbouwen: “Als je het te snel doet dan krijg je dat een verpleeghuis in Limburg zonder gas komt te zitten.”

Door: Redactie

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Nieuw bij WNL: Dragons' Den

In Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land. Zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend en gaan nu hun geld, kennis en ervaring delen met startende ondernemers. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met hun eigen geld.

Vanaf 12 april elke zondag om 21.30 uur
NVM: huizenprijzen nog flink in de lift in eerste kwartaal, gevolgen coronacrisis nog niet te zien

De huizenprijzen in Nederland zaten in het eerste kwartaal nog flink in de lift. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de effecten van…

Lees meer

Vriendengroep speelt dagje Efteling na in de achtertuin: ‘Je moet wat als je nergens naartoe kunt’

Omdat de Efteling al ruim drie weken dicht is, besloot een groepje fans om zelf maar aan de slag te gaan om toch nog een…

Lees meer

RIVM: 234 nieuwe doden door coronavirus, 292 extra ziekenhuisopnames

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 2101. Dat meldt het RIVM in de nieuwste update over het virus….

Lees meer

ABN AMRO: ‘Huizenprijzen gaan volgend jaar dalen door coronacrisis’

De huizenprijzen zullen volgend jaar dalen als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt, is nog onduidelijk….

Lees meer

Baudet: ‘Moeten KLM nationaliseren bij langere lockdown’

“Door de coronacrisis is er misschien een politieke kans om onze luchtvaartmaatschappij KLM terug te krijgen”. Dat zei Forum voor Democratie-partijleider Thierry Baudet in het…

Lees meer

Zonnig Paasweekend in de tuin? Helaas! Grote kans op buien

Het Paasweekend zou weleens letterlijk in het water kunnen gaan vallen. Behalve het feit dat we vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk binnen moeten blijven, wordt…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt licht: ‘Piek nog niet bereikt’

Het aantal patiënten met het coronavirus dat op een intensive care in een Nederlands ziekenhuis ligt, is in een dag tijd gestegen met 24 personen….

Lees meer

‘Winkelstraat wordt weer drukker na stille weken door coronavirus’

De drukte in de winkelstraten is na een paar weken van stilte vanwege het coronavirus weer wat toegenomen. Dat meldt onderzoeksbureau RMC op basis van…

Lees meer