main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
21 mei 2019 — 12:44

Duizenden groep acht-kinderen krijgen verkeerd schooladvies door fouten bij eindtoets

Enkele duizenden basisscholieren hebben een advies voor het voortgezet onderwijs gekregen dat mogelijk te hoog gegrepen is. Dat heeft het onderwijsministerie bekendgemaakt. Er moet opnieuw naar deze beoordelingen worden gekeken. De testen hoeven niet opnieuw door de scholieren te worden gemaakt.

Er deden dit voorjaar 175.000 kinderen een eindtoets. De uitkomst van zo’n toets kan ertoe leiden dat het eerdere advies van de leerkracht, dat leidend is, alsnog naar boven toe wordt aangepast. Bij de beoordeling van 20.000 van deze toetsen zijn fouten gemaakt. In de meeste gevallen maakten deze fouten niet uit voor het advies, maar een nog onbekend aantal kinderen moet er toch rekening mee houden dat ze bijvoorbeeld toch beter niet naar het vwo kunnen, maar naar de havo.

De fouten werden niet gemaakt bij de beoordeling van de Cito-toetsen (de helft van alle toetsen), maar bij de beoordelingen van de toetsen aangeboden door de andere aanbieders: IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of AMN Eindtoets (samen de andere helft van alle toetsen). De oorzaak voor het probleem ligt niet bij de toetsaanbieders zelf, aldus het ministerie.

Door een verkeerde verwerking bij onafhankelijke experts is bij 11 procent van alle groep 8-leerlingen in Nederland een onjuist schoolniveau uit de eindtoets gekomen, meestal te hoog. Maar lang niet alle kinderen die een onjuiste uitslag kregen van de toets, hebben dus ook een verkeerd advies gekregen omdat het oordeel van de leerkracht erg zwaar weegt.

Onderwijsminister Arie Slob spreekt van “een buitengewoon vervelende situatie, in eerste instantie natuurlijk vooral voor de geraakte groep 8-leerlingen en hun ouders, maar ook voor alle leerkrachten en scholen die hierbij betrokken zijn. Zowel de basisscholen die de schooladviezen opstellen en nu mogelijk een tweede keer moeten heroverwegen, als de middelbare scholen die leerlingen mogelijk anders moeten plaatsen.”

De scholen zijn dinsdagochtend geïnformeerd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer