Harold Hamersma prikt wijnmythes door: ‘Bier na wijn kan prima’
Wijnkenner Harold Hamersma prikt verschillende wijnmythes door in 't Wordt Nu Laat. Verschillende luisteraars wilden toch weten of wat ze hadden gehoord klopt. De wijnkenner laat in veel gevallen weten dat wat er bekend is, niet klopt.
Een opvallend weetje is dat rode wijn niet op kamertemperatuur gedronken dient te worden. "Althans, niet de temperatuur die mensen tegenwoordig in hun woonkamer hebben. Het is niet lekker op 23 graden", stelt Hamersma. Volgens hem is de misvatting ontstaan, doordat kamertemperatuur vroeger lager was. "Een rode wijn is het lekkerst op een temperatuur tussen de 16 en 18 graden, wat vroeger normaal was in huis."
De wijnkenner komt ook met een manier om de wijn op de juiste temperatuur te brengen. "Zet het voor gebruik drie kwartier in de koelkast. Je eet je rode fruit ook niet als het 23 graden is."
Ook zegt Hamersma dat veel mensen wijn niet goed laten luchten. "Heb je wel gezien hoe smal die hals is? Het beste kan de wijn in een karaf worden gegoten, zodat het geforceerd zuurstof tot zich neemt. Daarna terug in de fles en je drinkt gelukkig." Mocht je geen karaf hebben, dan raadt Hamersma aan het in een maatbeker te doen. "Dan kun je meteen zien of er echt driekwart liter in zit."
Bier en wijn gaan prima samen
Dan gaat de wijnschrijver ook nog in op twee bekende gezegdes die wijnmythes in de wereld hebben gebracht. "Wijn na bier geeft plezier" en "bier na wijn geeft venijn". Vooral de laatste is onjuist, zegt Hamersma. "Bier en wijn gaan prima samen. Dit is ontstaan in een periode dat alleen mensen die hoog op de sociale ladder stonden wijn dronken. Dus als je van bier naar wijn ging, was dat goed. Om later terug te gaan naar bier, was een slechte zaak, daarom gaf het venijn."
Het heeft dus niets met katers of hoofdpijn te maken, zoals veel mensen denken. "Als je venijn of hoofdpijn hebt na een avondje drinken, heb je gewoon te veel gehad", stelt Hamersma.
Hamermsa laat zijn licht ook nog schijnen op de flessenkeuze bij een wijn. "Het maakt helemaal niets uit of het een kurk of een draaidop is. Vroeger was er alleen kurk, daarom werd dat gebruikt. Tegenwoordig lijkt een draaidop me veel handiger. Dan hoef je ook niet altijd een kurkentrekker bij je te hebben."