Met deze behandeling kun je een gezonde baby krijgen, ondanks genetische aandoening
De komst van een baby vergt heel wat voorbereidingen. Dat geldt al helemaal als één van de aanstaande ouders een genetische aandoening heeft of drager van het gen daarvoor is. Om te zorgen dat er toch een gezonde baby ter wereld komt is er nu een behandeling: pre-implantatiegenetische diagnostiek (PGD). Stand van Nederland onderzoekt hoe deze techniek werkt, en wat zo'n behandeling kost.
Lisette heeft een mutatie in haar gen waardoor zij een verhoogde kans heeft op borstkanker en eierstokkanker. "Dat weet ik al sinds ik 15 was. Het heeft mij vooral bij de keuzes in mijn leven veel ellende gebracht. Je bent 29 en je moet heel veel moeilijke keuzes maken die je niet wil maken op die leeftijd."
Het al dan niet krijgen van kinderen was dan ook een moeilijke keuze voor het stel. De kans is groot dat een dochter het borskankergen van Lisette erft. Sinds een aantal jaren bestaat hiervoor een oplossing: PGD.
Embryo's
"PGD is een heel behandelplan om paren die een erfelijke ziekte hebben, of daar drager van zijn, te helpen om een gezond kind te krijgen," legt hoogleraar voorplantingsgeneeskunde Frank Broekmans uit. "Dat doen we door zaad- en eicellen van het paar te gebruiken, daarmee embryo's te maken, en die embryo's allemaal te testen."
Zo kan worden gekeken welke embryo's de genetische aandoening hebben, en welke niet. "Degenen die dat niet hebben, plaatsen we terug in de baarmoeder. Zo brengen we een zwangerschap tot stand van een gezond kind."
De kosten voor IVF en PGD verschillen per kliniek, maar gemiddeld kost een IVF-traject 3000 euro per poging. PGD kost per poging ongeveer 7000 euro. De eerste drie behandelingen tot je 43ste worden vergoed door verzekeraars. Je betaalt wel altijd een eigen risico van 385 euro.
Kijk vanavond naar het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland, over de opmars van de baby-economie. Om 21:15 uur op NPO2.