Zo kun je stijgen in koopkracht (maar makkelijk is het niet)
Koopkracht. Het is een woord dat regelmatig voorbijkomt in de media. Maar wat betekent het eigenlijk precies en hoe kun je in koopkracht dalen of stijgen? Het economisch onderzoeksplatform Stand van Nederland zocht het uit.
"Koopkracht is het geld dat je daadwerkelijk als huishouden te besteden hebt", vertelt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Dus: netto inkomen, na aftrek van belastingpremies, toeslagen zitten er bij. Het is dus echt het geld dat je op je bankrekening krijgt."
De gemiddelde koopkracht verandert elk jaar, afhankelijk van de ontwikkelingen in de economie. Ook maatregelen van de regering, zoals het verhogen of verlagen van de belasting, hebben invloed op de koopkracht.
De koopkracht wordt door het Centraal Planbureau berekent voor verschillende situaties, bijvoorbeeld voor tweeverdieners, mensen met een uitkering en gepensioneerden.
Klein probleempje
Het probleem van het berekenen van de koopkracht is echter het volgende: het gaat er vanuit dat er in het leven van mensen niks verandert. Dat is in de praktijk vaak niet zo: mensen vinden ander werk, gaan trouwen of krijgen kinderen. Maar ook het feit dat mensen ouder worden wordt in de berekening niet meegenomen.
"Al dat soort zaken hebben veel meer impact op je koopkracht dan een kleine belastingmaatregel hier of daar", vertelt Van Mulligen.
Als je er in koopkracht echt op vooruit wil gaan kun je dus beter het volgende doen: trouwen met een rijk iemand, geen kinderen krijgen, promotie maken en niet met pensioen gaan.