main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 april 2019 — 08:22

Onrust in partijtop Forum voor Democratie: ‘Explosie van boosheid en onvrede’

Het rommelt in de partijtop van Forum voor Democratie. Beoogd Eerste Kamerlid voor de partij Henk Otten stapte gisteravond uit het partijbestuur. Otten spreekt van “karaktermoord” door zijn mede-oprichters Thierry Baudet en Rob Rooken. “Er is een enorme explosie van boosheid en onvrede,” zegt politiek commentator Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het vertrek van Otten is het voorlopig sluitstuk van een roerige week binnen de partij. Otten uitte eerder in een interview met NRC Handelsblad stevige kritiek op Baudet. Hij zou een te rechtse koers varen. Kort daarna moest Otten zijn penningmeesterschap neerleggen.

Baudet liet daarna via Twitter weten dat het partijbestuur Otten ook heeft gevraagd af te treden als medewerker van de Tweede Kamerfractie. Gisteren gaf Otten toe dat hij 30.000 euro naar zijn eigen rekening heeft overgemaakt vanuit de partijkas. Dit leidde uiteindelijk ertoe dat het partijbestuur geen vertrouwen meer heeft in Otten.

‘Zeer merkwaardig’

Politiek commentator Wouter de Winther vindt de gang van zaken “zeer merkwaardig”. “We zien mensen elkaar tegenspreken of werkelijkheden ontkennen. Aan het begin van de week ging het nog over de koers, en aan het einde van de week gaat het over een graai uit de partijkas”.

De verklaring van de partij was “heel erg fel” volgens De Winther. “Daarin ging het over een ‘ernstige vertrouwensbreuk’, en dat ‘Otten het niet in wil zien’. Heel merkwaardig, vooral omdat Otten, Hiddema, woordvoerder Jeroen de Vries, en Baudet twee jaar lang in een auto vanuit Amsterdam naar Den Haag zijn gereden. De band tussen die mensen is heel echt, ze zaten op elkaars lip twee jaar lang. En ineens is het ruzie.”

Er zijn berichten dat Baudet al veel eerder wist dat Otten geld uit de partijkas had gehaald, zo weet de Winther. “Dat wordt dan weer tegengesproken door de woordvoerder. Maar die heeft van de week ook gezegd dat er niks aan de hand was, en de volgende dag was het oorlog.”

Slecht voor vertrouwen

De ruzie en onrust kan kwalijke gevolgen hebben voor de partij, zegt de politiek commentator. “Zo gaan mensen je in de toekomst ook niet geloven. Dat is voor het vertrouwen in politici desastreus.”

De Winther vindt het niet slim dat Otten het interview gaf waarin hij kritiek uitte op Baudet. “Eerlijk is eerlijk, mensen zijn naar de stembus gegaan vanwege het boegbeeld, Thierry Baudet. Om die dan publiekelijk af te vallen was onverstandig.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer