main-logo NPO Start
Word lid
24 april 2019 — 15:51

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”. Aanleiding voor de literair hoogstaande Twittertirade is de afzegging van de Egyptisch-Amerikaanse feministe Mona Eltahawy voor een lezing in De Balie.

Eltahawy, die haar optredens pleegt te beginnen met de weinig verheffende kreet “fuck the patriarchy!”, stond voor woensdagavond op het programma. Ze zei op het laatste moment af omdat ze door vrienden geattendeerd werd op een gespreksavond van twee jaar geleden over de groeiende invloed van de islam in ons land. Een van de mensen uit het publiek – publicist Bernadette de Wit – zei toen tot de zaal: “Hoe meer moslims in een land, hoe meer narigheid. Dus je moet het gewoon beperkt houden.”

‘Ontmenselijking van moslims’

Die opmerkingen kunnen niet, volgens Elthaway. “Het was een buitensporige belediging van de mensenrechten en een ontmenselijking van moslims. Ik ben van mening dat De Balie niet een podium is waar ik mijn opvattingen wil verkondigen.”

Debatcentrum De Balie kent een lange traditie van open debat en geestverrijkende gedachtenwisselingen. De vrijheid van meningsuiting staat centraal in de belijdenis van het vrije woord. Maar die vrijheid kan Elthaway niet aan, blijkt nu. “After consulting with Dutch friends whose opinions I trust, I believe that De Balie is not a venue I want to bring my views to. My apologies to all those who bought tickets to see me speak.”

‘Gestoord volk’

Die hypocriete omgang met de vrijheid van meningsuiting is koren op de molen van meesterverteller Benali, die zich al langer stoort aan de boe- en ba-roepers, de permanent gekwetste vertegenwoordigers van de identiteitspolitiek: “De anti-racisten voelen zich niet veilig in De Balie. Maar ga je met ze in “debat,” dan storten ze zich op je, schijten je zelfingenomen onder en vierendelen je met een dierlijke wellust opdat jij je nooit meer veilig zult voelen in hun aanwezigheid. Gestoord volk.”

Benali gaat door: “Ze weten van elke ruimte een mijnenveld te maken, ze maken van een groen weiland Tsjernobyl met hun gedram, gezever en propaganda en dan nemen ze al die andere debatpodia de maat. De hypocrisie.”

‘Giftigste censuur’

Benali kan op veel bijval rekenen, oa van Telegraaf-columnist en WNL-opiniemaker Nausicaa Marbe. “Chapeau voor dit draadje. Iemand met hart voor literatuur en kunst gaat tekeer tegen de giftigste censuur die we hier kennen.”

Iemand anders met hart voor literatuur, Volkskrant-columnist Sylvia Witteman, deelt ook nog een venijnige tik uit: “Die mevrouw die haar praatje in De Balie heeft afgezegd krijgt nu in elk geval veel meer aandacht dan als ze gewoon was komen opdagen. Iets zegt mij dat dat ook wel de bedoeling was.”

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel maakt wetenschap toegankelijk voor een groot publiek en reist de hele wereld over voor zijn programma’s. De kunst om de meest ingewikkelde materie in Jip en Janneke-taal uit te leggen maakte van hem een bekende televisiepersoonlijkheid. Om middernacht is hij te gast in ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht tussen 0.00 en 02.00 uur op

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Britse pedofiel die 200 kinderen misbruikte doodgestoken in cel

De Britse pedofiel Richard Huckle (33), die in 2016 maar liefst 22 keer levenslang opgelegd kreeg, is overleden. Hij werd doodgestoken in de gevangenis waar…

Lees meer

Boze boeren rijden deur Gronings provinciehuis eruit: ‘Dit gaat te ver’

Protesterende boeren hebben zojuist de deur van het Groningse provinciehuis eruit gereden met een trekker. Meerdere boeren zouden het pand zijn binnengedrongen en er wordt…

Lees meer

Brandbrief: ‘Versoepel pensioenregels om onnodig korten te voorkomen’

De handhaving van regels voor pensioenfondsen moeten aangepast worden om het onnodig korten van pensioenen te voorkomen. Daarvoor pleiten veertig prominenten in een brandbrief aan…

Lees meer

Fietser (18) geslagen en beroofd door groep jongemannen

Een 18-jarige fietser uit het Brabantse Vught is gisteravond mishandeld en beroofd door een groep jongemannen in de Bossche Hoek vlakbij Den Bosch. De daders…

Lees meer

EU spreekt zich uit tegen Turkije: ‘Erdogan zal dit heel vervelend vinden’

De landen in de Europese Unie zullen voorlopig geen wapens meer leveren aan Turkije, die gebruikt kunnen worden bij de acties van het land in…

Lees meer

Leraar opgewacht en in elkaar geslagen door leerlingen

Een leraar van het Aventurijncollege in Bergen op Zoom is donderdag opgewacht en mishandeld door vier leerlingen van 15 en 16 jaar oud. Dat meldt…

Lees meer

Man gooide kat in oven en gebruikte het dier als voetbal

Een Roemeense man is in België veroordeeld tot zes maanden celstraf omdat hij een kat met de naam Sprotje in de oven had gestopt. De…

Lees meer

Jawed S. krijgt bijna 27 jaar cel voor neersteken Amerikanen in Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft Jawed S. veroordeeld tot 26 jaar cel en 8 maanden voor het neersteken van twee Amerikanen in augustus vorig jaar….

Lees meer

Leger Assad begonnen aan strijd tegen Turkije in Noordoost-Syrië

Het Syrische leger is na de deal met de Koerden de noordoostelijke plaats Tell Tamer binnengetrokken. Dat meldt persbureau ANP. De plaats bevindt zich op…

Lees meer