main-logo NPO Start
Word lid
24 april 2019 — 15:51

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”. Aanleiding voor de literair hoogstaande Twittertirade is de afzegging van de Egyptisch-Amerikaanse feministe Mona Eltahawy voor een lezing in De Balie.

Eltahawy, die haar optredens pleegt te beginnen met de weinig verheffende kreet “fuck the patriarchy!”, stond voor woensdagavond op het programma. Ze zei op het laatste moment af omdat ze door vrienden geattendeerd werd op een gespreksavond van twee jaar geleden over de groeiende invloed van de islam in ons land. Een van de mensen uit het publiek – publicist Bernadette de Wit – zei toen tot de zaal: “Hoe meer moslims in een land, hoe meer narigheid. Dus je moet het gewoon beperkt houden.”

‘Ontmenselijking van moslims’

Die opmerkingen kunnen niet, volgens Elthaway. “Het was een buitensporige belediging van de mensenrechten en een ontmenselijking van moslims. Ik ben van mening dat De Balie niet een podium is waar ik mijn opvattingen wil verkondigen.”

Debatcentrum De Balie kent een lange traditie van open debat en geestverrijkende gedachtenwisselingen. De vrijheid van meningsuiting staat centraal in de belijdenis van het vrije woord. Maar die vrijheid kan Elthaway niet aan, blijkt nu. “After consulting with Dutch friends whose opinions I trust, I believe that De Balie is not a venue I want to bring my views to. My apologies to all those who bought tickets to see me speak.”

‘Gestoord volk’

Die hypocriete omgang met de vrijheid van meningsuiting is koren op de molen van meesterverteller Benali, die zich al langer stoort aan de boe- en ba-roepers, de permanent gekwetste vertegenwoordigers van de identiteitspolitiek: “De anti-racisten voelen zich niet veilig in De Balie. Maar ga je met ze in “debat,” dan storten ze zich op je, schijten je zelfingenomen onder en vierendelen je met een dierlijke wellust opdat jij je nooit meer veilig zult voelen in hun aanwezigheid. Gestoord volk.”

Benali gaat door: “Ze weten van elke ruimte een mijnenveld te maken, ze maken van een groen weiland Tsjernobyl met hun gedram, gezever en propaganda en dan nemen ze al die andere debatpodia de maat. De hypocrisie.”

‘Giftigste censuur’

Benali kan op veel bijval rekenen, oa van Telegraaf-columnist en WNL-opiniemaker Nausicaa Marbe. “Chapeau voor dit draadje. Iemand met hart voor literatuur en kunst gaat tekeer tegen de giftigste censuur die we hier kennen.”

Iemand anders met hart voor literatuur, Volkskrant-columnist Sylvia Witteman, deelt ook nog een venijnige tik uit: “Die mevrouw die haar praatje in De Balie heeft afgezegd krijgt nu in elk geval veel meer aandacht dan als ze gewoon was komen opdagen. Iets zegt mij dat dat ook wel de bedoeling was.”

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Woensdag om 22:15

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Sjuul Paradijs stond jarenlang aan het hoofd van de meest gelezen krant van ons land, de Telegraaf.. Als geen ander begreep hij wat er leefde bij hardwerkend Nederland. Toine van Peperstraten verdiept zich in het onderbuikgevoel van Nederland met publicist Sjuul Paradijs. Om middernacht op NPO Radio 2 bij ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 0.00 uur op
Beveiliging Haarlemse burgemeester langzaam afgebouwd

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt minder intensief bewaakt. Wienen kon lange tijd nergens normaal naartoe, omdat hij ernstig werd bedreigd. Volgens NH Nieuws kan…

Lees meer

Surinaamse Nederlander die al 35 jaar vastzit in de VS mag niet naar Nederland

De Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh (73) die al 35 jaar vast in de Verenigde Staten, mag niet naar Nederland worden overgeplaatst, meldt de NOS. Het…

Lees meer

Macron: geen tijd meer voor nieuwe brexitdeal

De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens zijn ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson gezegd dat er “geen tijd meer is om te onderhandelen…

Lees meer

Man die Ierse studente doodreed krijg half jaar cel

Een 37-jarige man uit Zeist die op 9 maart een Ierse studente heeft doodgereden, is donderdag veroordeeld tot een celstraf van een halfjaar, waarvan drie…

Lees meer

Anti-windmolenactivist Jan Nieboer begint politieke partij

Jan Nieboer, die in juni werd aangehouden als verdachte van de bedreiging van windmolenbouwers, gaat een landelijke politieke partij oprichten. Die moet “opkomen voor de…

Lees meer

ZIEN: Afscheid van prinses Christina in besloten kring

De Koninklijke Familie heeft vandaag in besloten kring afscheid genomen van prinses Christina, die vorig week overleed. Familieleden begeleidden haar kist van de Koepel van…

Lees meer

Ook Freddie en Charlene Heineken stonden in contactenlijst Epstein

In de VS is een telefoonboekje openbaar gemaakt van de in de gevangenis overleden beruchte zakenman Jeffrey Epstein. Ook de namen van biermagnaat Freddy Heineken…

Lees meer

Spoedontruiming bij gekraakt pand We Are Here: ‘Gevaarlijke situatie’

De asielkrakers van We Are Here moeten vandaag op last van de hoofdofficier van Justitie het gekraakte bedrijfspand in Amsterdam Westpoort verlaten. De spoedontruiming is…

Lees meer

100 migranten van schip Open Arms verdeeld over vijf EU-landen

De ongeveer 100 migranten van het schip Open Arms die aan land zijn gegaan op het Italiaanse eiland Lampedusa worden overgebracht naar vijf EU-landen, meldt…

Lees meer