main-logo NPO Start
Word lid
24 april 2019 — 15:51

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”. Aanleiding voor de literair hoogstaande Twittertirade is de afzegging van de Egyptisch-Amerikaanse feministe Mona Eltahawy voor een lezing in De Balie.

Eltahawy, die haar optredens pleegt te beginnen met de weinig verheffende kreet “fuck the patriarchy!”, stond voor woensdagavond op het programma. Ze zei op het laatste moment af omdat ze door vrienden geattendeerd werd op een gespreksavond van twee jaar geleden over de groeiende invloed van de islam in ons land. Een van de mensen uit het publiek – publicist Bernadette de Wit – zei toen tot de zaal: “Hoe meer moslims in een land, hoe meer narigheid. Dus je moet het gewoon beperkt houden.”

‘Ontmenselijking van moslims’

Die opmerkingen kunnen niet, volgens Elthaway. “Het was een buitensporige belediging van de mensenrechten en een ontmenselijking van moslims. Ik ben van mening dat De Balie niet een podium is waar ik mijn opvattingen wil verkondigen.”

Debatcentrum De Balie kent een lange traditie van open debat en geestverrijkende gedachtenwisselingen. De vrijheid van meningsuiting staat centraal in de belijdenis van het vrije woord. Maar die vrijheid kan Elthaway niet aan, blijkt nu. “After consulting with Dutch friends whose opinions I trust, I believe that De Balie is not a venue I want to bring my views to. My apologies to all those who bought tickets to see me speak.”

‘Gestoord volk’

Die hypocriete omgang met de vrijheid van meningsuiting is koren op de molen van meesterverteller Benali, die zich al langer stoort aan de boe- en ba-roepers, de permanent gekwetste vertegenwoordigers van de identiteitspolitiek: “De anti-racisten voelen zich niet veilig in De Balie. Maar ga je met ze in “debat,” dan storten ze zich op je, schijten je zelfingenomen onder en vierendelen je met een dierlijke wellust opdat jij je nooit meer veilig zult voelen in hun aanwezigheid. Gestoord volk.”

Benali gaat door: “Ze weten van elke ruimte een mijnenveld te maken, ze maken van een groen weiland Tsjernobyl met hun gedram, gezever en propaganda en dan nemen ze al die andere debatpodia de maat. De hypocrisie.”

‘Giftigste censuur’

Benali kan op veel bijval rekenen, oa van Telegraaf-columnist en WNL-opiniemaker Nausicaa Marbe. “Chapeau voor dit draadje. Iemand met hart voor literatuur en kunst gaat tekeer tegen de giftigste censuur die we hier kennen.”

Iemand anders met hart voor literatuur, Volkskrant-columnist Sylvia Witteman, deelt ook nog een venijnige tik uit: “Die mevrouw die haar praatje in De Balie heeft afgezegd krijgt nu in elk geval veel meer aandacht dan als ze gewoon was komen opdagen. Iets zegt mij dat dat ook wel de bedoeling was.”

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Maandag in 't Wordt Nu Laat

De politieke loopbaan van Fred Teeven is een uiterst turbulente geweest. Fractievoorzitter van Leefbaar Nederland en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en Kamerlid namens de VVD. Hoe kijkt hij tegen de huidige politieke ontwikkelingen aan? Vanaf 00.00 uur schufit hij aan bij Toine in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Maandag om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

In een speciale uitzending blikken we terug op verkiezingsdag en bespreken we de voorlopige uitslagen met verschillende prominente gasten zoals minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther en JOVD-voorzitter en programmamaker Splinter Chabot. We zijn er tot tien uur op NPO 1!

Rechter verbiedt staking van het ov richting Schiphol

Er mag dinsdag niet gestaakt worden rond Schiphol. De luchthaven moet bereikbaar blijven met het openbaar vervoer, besloot de rechter in een door Schiphol aangespannen…

Lees meer

Onbekenden proberen politiebureau Eindhoven in brand te steken

Onbekenden hebben zondagochtend rond 6.00 uur geprobeerd brand te stichten in het hoofdbureau van de politie aan de Mathildelaan in Eindhoven. Rond die tijd werd…

Lees meer

5-jarige jongen in levensgevaar door ongeluk met springkussen

Een 5-jarige jongen is gisteravond levensgevaarlijk gewond geraakt tijdens een ongeluk met een springkussen in het Brabantse Rucphen. Het ongeval gebeurde rond 20.00 uur in…

Lees meer

Alsnog kort geding Schiphol tegen ov-staking

Schiphol spant een kort kort geding aan tegen de vakbonden. De luchthaven wil hiermee afdwingen dat Schiphol dinsdag tijdens de landelijke ov-staking bereikbaar blijft met…

Lees meer

Video: Jeugdwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord gestaakt nadat familieleden van spelers werden belaagd

Zowel Ajax als Feyenoord onder 19 kon vanmiddag kampioen worden. In een rechtstreeks duel in Amsterdam moest de beslissing vallen, maar die kwam er niet…

Lees meer

‘Kiezers stemden risicomijdend en waren bang voor gevolgen van nexit’

Dat de PvdA de grootste is geworden in Nederland bij de Europese verkiezingen, ligt niet alleen aan de partij zelf. Volgens politiek antropoloog Shashi Roopram…

Lees meer

Duitse regeringscommissaris raadt Joden aan om hun keppeltje voortaan thuis te laten

Joden in Duitsland worden afgeraden om een keppeltje te dragen op straat, omdat hun eigen veiligheid anders mogelijk in het geding komt. Dat zegt Felix…

Lees meer

WNL PODCAST: Veteraan Mo: ‘In het leger heeft iedereen dezelfde kleur: groen’

Veteraan Mo Lachir is het leger enorm dankbaar voor het gevoel van acceptatie dat hij ervoer in het leger. Dat vertelt hij in de WNL-podcast…

Lees meer

PVV-Senator lijkt aan te sturen op vertrek Geert Wilders

De Noord-Hollandse PVV-Senator Dannij van der Sluijs lijkt aan te sturen op het vertrek van partijleider Geert Wilders. De partij lijdt waarschijnlijk een grote verkiezingsnederlaag…

Lees meer

NS adviseert reizigers dinsdag niet naar stations vanwege staking personeel

De NS adviseert reizigers om dinsdag niet naar het station te gaan in de hoop dat er toch treinen rijden. Vanwege een grote pensioenstaking rijden…

Lees meer

Gemeentehuis Gilze en Rijen extra beveiligd na concrete bedreiging

Het gemeentehuis van Gilze en Rijen wordt extra beveiligd vanwege een “zeer bedreigende en intimiderende brief” die een aantal weken is gestuurd. Een woordvoerder van…

Lees meer

Elco Brinkman (CDA) wil de sociale zekerheid versoberen

De sociale zekerheid moet fors versoberd worden. Daarvoor pleit CDA-fractieleider in de Eerste Kamer Elco Brinkman op BNR Nieuwsradio. “Er was aanleiding om uit het…

Lees meer