main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
15 april 2019 — 17:03

Kiesraad: Forum voor Democratie en DENK mogen meedoen aan Europese verkiezingen

Forum voor Democratie en DENK mogen meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 23 mei. De partijen uit de Tweede Kamer voldoen volgens de Kiesraad aan de voorwaarden die worden gesteld.

In totaal hadden zestien partijen zich aangemeld om een gooi te doen naar één van 26 zetels die Nederland op dit moment in het Europees Parlement heeft. Vorige week woensdag 10 april heeft de Kiesraad de kandidatenlijsten van de partijen onderzocht.

Toen bleek dat er bij zes partijen gebreken waren in hun lijst. Het gaat hier dan om het ontbreken van instemmingsverklaringen of onvoldoende ondersteuningskandidaten. Tot vanmiddag 15:00 uur hadden de partijen de mogelijkheid dit te herstellen.

Zestien partijen

Deze aanpassingen zijn allemaal goed bevonden, want alle zestien partijen hebben toestemming gekregen mee te doen aan de komende Europese verkiezingen. Naast Forum voor Democratie en DENK doen ook D66, CDA, PVV, VVD, SP, PvdA, ChristenUnie-SGP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, 50PLUS, Jezus Leeft, De Groenen, vandeRegio & Piratenpartij en VOLT Nederland mee.

FvD en DENK zijn landelijke nieuwkomers bij deze verkiezingen, zij hebben allebei nog geen zetels in het Europees Parlement. De grootste Nederlandse partij is daar op dit moment het CDA met vijf zetels. Daarna volgen D66 en de PVV met vier en de VVD en PvdA met drie.

LEES OOK: Europees Parlement kost bijna twee miljard euro: ‘Goede beslissingen maken, geen auto met chauffeur’

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer