main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
15 april 2019 — 17:03

Kiesraad: Forum voor Democratie en DENK mogen meedoen aan Europese verkiezingen

Forum voor Democratie en DENK mogen meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 23 mei. De partijen uit de Tweede Kamer voldoen volgens de Kiesraad aan de voorwaarden die worden gesteld.

In totaal hadden zestien partijen zich aangemeld om een gooi te doen naar één van 26 zetels die Nederland op dit moment in het Europees Parlement heeft. Vorige week woensdag 10 april heeft de Kiesraad de kandidatenlijsten van de partijen onderzocht.

Toen bleek dat er bij zes partijen gebreken waren in hun lijst. Het gaat hier dan om het ontbreken van instemmingsverklaringen of onvoldoende ondersteuningskandidaten. Tot vanmiddag 15:00 uur hadden de partijen de mogelijkheid dit te herstellen.

Zestien partijen

Deze aanpassingen zijn allemaal goed bevonden, want alle zestien partijen hebben toestemming gekregen mee te doen aan de komende Europese verkiezingen. Naast Forum voor Democratie en DENK doen ook D66, CDA, PVV, VVD, SP, PvdA, ChristenUnie-SGP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, 50PLUS, Jezus Leeft, De Groenen, vandeRegio & Piratenpartij en VOLT Nederland mee.

FvD en DENK zijn landelijke nieuwkomers bij deze verkiezingen, zij hebben allebei nog geen zetels in het Europees Parlement. De grootste Nederlandse partij is daar op dit moment het CDA met vijf zetels. Daarna volgen D66 en de PVV met vier en de VVD en PvdA met drie.

LEES OOK: Europees Parlement kost bijna twee miljard euro: ‘Goede beslissingen maken, geen auto met chauffeur’

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer

Halvering van aantal politiefunctionarissen met hoger inkomen dan minister

Het aantal werknemers bij de politie met een topinkomen is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat meldt de politie op haar website. De bedoeling is…

Lees meer

Fors minder asielzoekers krijgen beschermde status in Nederland

In totaal 4.795 asielzoekers hebben vorig jaar een beschermde status gekregen in Nederland. Syriërs kwamen hier het vaakst voor in aanmerking, zo blijkt uit cijfers…

Lees meer

Kamermeerderheid schaart zich achter D66-plan voor ‘nachtvluchtverbod’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66 om nachtelijke vluchten op Schiphol te verbieden. Dat bleek vanmiddag tijdens een stemming. Van…

Lees meer