main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 13 maart 2018 — 09:14

Europees Parlement kost bijna twee miljard euro: ‘Goede beslissingen maken, geen auto met chauffeur’

De kosten van het Europees Parlement lopen flink op. Waar het budget een aantal jaar geleden bestond uit 1,5 miljard euro, is de verwachting dat binnenkort de grens van 2 miljard euro bereikt wordt.

Bijna de helft van de kosten gaat naar salaris van de Europarlementariërs. Zij krijgen zo’n  8.500 euro bruto per maand en 4.000 euro onkostenvergoeding. Ook hebben zij een optie op een gratis auto met chauffeur.

Controle nauwelijks mogelijk

Nederlandse Europarlementariërs zeggen in De Telegraaf dat verantwoordelijke Klaus Welle, Secretaris-generaal van het Europees Parlement, de begroting steeds oprekt en ervoor zorgt dat controle nauwelijks mogelijk is. Het moet mogelijk zijn om te kunnen controleren waar het geld naartoe gaat, zeggen de parlementariërs.

Welle zou vooral gaan voor prestige. Zo wordt het meubilair in het EU-parlement weer vernieuwd, wat de parlementariërs onnodig vinden.

‘Too much’

“Bizar”, reageert ChristenUnie-voorman Gert Jan Segers, die deze ochtend co-presentator is in Goedemorgen Nederland. “Dit zijn regelingen die ‘too much’ zijn.”

“De belastingbetaler betaalt. Het is geld dat mensen voor je afdragen om goede beslissingen te maken, en niet om in een auto met chauffeur rond te rijden”, aldus Segers.

Door: Sikko Debbenhof

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer

Halvering van aantal politiefunctionarissen met hoger inkomen dan minister

Het aantal werknemers bij de politie met een topinkomen is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat meldt de politie op haar website. De bedoeling is…

Lees meer

Fors minder asielzoekers krijgen beschermde status in Nederland

In totaal 4.795 asielzoekers hebben vorig jaar een beschermde status gekregen in Nederland. Syriërs kwamen hier het vaakst voor in aanmerking, zo blijkt uit cijfers…

Lees meer

Kamermeerderheid schaart zich achter D66-plan voor ‘nachtvluchtverbod’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66 om nachtelijke vluchten op Schiphol te verbieden. Dat bleek vanmiddag tijdens een stemming. Van…

Lees meer