‘Straf voor plofkraak moet veel hoger, je moet daders volledig leegtrekken’
In de eerste maanden van dit jaar zijn er al 21 plofkraken gepleegd op pinautomaten in Nederland. Ook deze week was het weer raak: een plofkraak in Doetinchem zorgde voor grote schade. De straffen voor dit soort daden moeten veel hoger, zegt Mick van Wely, misdaadverslaggever van De Telegraaf, in WNL OP Zaterdag op NPO Radio 1.
De plofkraak in Doetinchem vond afgelopen donderdagavond laat plaats op een pinautomaat van ABN Amro aan de Houtsmastraat. Het gebouwtje waarin deze automaat stond werd bij die plofkraak volledig verwoest. Ook naastgelegen panden raakten beschadigd.
Veel mensen hoorden de knal en kwamen net als agenten op de melding af. Volgens de politie zagen getuigen na de kraak twee donker geklede personen op een scooter wegrijden. Het is onbekend of er iets is buitgemaakt.
In heel 2018 waren er in Nederland in totaal 42 plofkraken. Dat was volgens De Telegraaf een daling ten opzichte van 2017. Nu lijkt er, met al 21 plofkraken in een paar maanden tijd, een einde te komen aan die dalende trend.
Poging tot doodslag
Misdaadverslaggever Mick van Wely vindt dan ook dat er iets moeten gebeuren. "Straffen moeten veel en veel hoger. Het is eigenlijk gewoon een veredelde poging tot doodslag. Het zijn explosies met niet alleen gevaar voor goederen, maar ook voor omwonenden."
Als het aan Van Wely ligt komen de daders van die plofkraken er straks niet af met een korte gevangenisstraf en een eenmalige geldboete. "Je moet ze keihard aanpakken. Mensen die worden opgepakt moet je volledig leegtrekken en de rest van hun leven laten betalen voor de schade."
Enorme ravage na een plofkraak bij een pinautomaat van de ABN AMRO aan de Houtsmastraat in #Doetinchem. Rond 23.15 uur kwam de eerste melding. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers. ^MvS
— Politie Doetinchem (@POL_Doetinchem) April 11, 2019