main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 april 2019 — 08:12

Haagse slijter ontvangt bedreigingen uit Turkse hoek omdat hij wodka verkoopt

Ofran Badakhshani uit Den Haag moest onlangs zijn slijterij voor drie dagen sluiten, omdat hij zich bedreigd voelde. Dat zegt de ondernemer in gesprek met De Telegraaf. Aanleiding voor de haatcampagne is een nieuw soort wodka die Badakhshani verkoopt.

De ondernemer verkoopt sinds kort namelijk wodka met de naam Rumi. De drank is vernoemd naar Jalalludin Rumi, een beroemde, 13e eeuwse Perzische, islamitische dichter, filosoof en mysticus. Dat is tegen het zere been van veel Turkse moslims, vertelt Badakhshani aan de krant. “Een invloedrijke Turkse columnist spoorde zijn lezers aan om mij lastig te vallen. Er werd in Turkije ook een petitie tegen mij gestart”, aldus de slijter.

Daarna sloeg de sfeer ook in Nederland om, vertelt hij. “Ik word gebeld, krijg e-mails: ’We zorgen dat dit gaat ophouden, we zullen je vinden, hier kom je niet mee weg’.” Ook komen er groepjes Turken bij hem langs. “Telkens een man of twee, drie; mensen die ik nooit eerder heb gezien, die dan rondhangen bij de wodka en met elkaar in het Turks smoezen. Soms reageren ze boos. Dat alles werd zo bedreigend dat ik de zaak enkele dagen heb moeten sluiten.”

Badakhshani ontving zelfs een brief van een Turkse burgemeester, die eiste dat hij direct zou stoppen met de verkoop van de wodka. “En op mijn Facebook word ik uitgescholden in het Turks en het Engels. Daar hoeft maar één gek tussen te zitten. Als ik in Nederland, een vrij land, mijn werk niet kan doen, waar dan wel?”

‘Hartstikke hard aanpakken’

Henk Krol (50Plus) vindt het gevaarlijk wat er gebeurt. “Gewoon hartstikke hard aanpakken”, aldus Krol vanmorgen in Goedemorgen Nederland “Wij leven in een vrij land en wij bepalen hier wat onze normen en waarden zijn. Dat moet niet vanuit het buitenland worden geïndoctrineerd.”

“De drank is vernoemd naar filosoof Rumi en dat was een man die juist verdraagzaamheid predikte”, aldus Krol. “Bij zijn dood streden joden, moslims en christenen om wie het lichaam naar het graf mocht brengen.” Hij vindt het bizar dat er uitgerekend om de persoon van Rumi, die zelf zo voor verdraagzaamheid was, een rel is ontstaan.

Door: Thijs Kroezen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Dodental aardbeving naar 1500 in Turkije

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…

Lees meer

Terechte zorgen bij bedrijven over wet op verantwoord ondernemen: ‘Regel het in Brussel’

De klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…

Lees meer

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers Turkije en Syrië

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…

Lees meer

China-expert Jonathan Holslag vreest oorlog VS en China: eerder op korte dan langere termijn

Volgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…

Lees meer

Duizenden euro’s uitgeven aan babygadgets? ‘Millennials raken hun ouderlijke intuïtie kwijt’

De lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…

Lees meer