main-logo NPO Start
Word lid
De wijk waar de rellen zich afspeelden. Google Maps
12 maart 2019 — 19:25

Onrust in Urk na massale vechtpartij, nieuw acties aangekondigd

Op Urk heerst grote onrust na de massale vechtpartij van gisterenavond. Een grote groep jongeren drong toen een huis binnen een mishandelde de 18-jarige Soufyan en zijn moeder. Voor vanavond worden er op social media nieuwe acties aangekondigd.

Oorzaak onbekend

Het is onduidelijke wat de precieze aanleiding was voor de vechtpartij van gisterenavond. De jeugd uit Urk zegt dat Soufyan met een vriendin van een van de Urkers naar bed zou zijn geweest en dat rondstuurde naar de desbetreffende jongen. Die zou vervolgens met Soufyan willen vechten en er werd een afspraak gemaakt bij een snackbar. De vechtpartij verplaatste zich uiteindelijk naar het huis van Soufyan.

Daar drongen een paar jongeren de woning binnen en mishandelden Soufyan en zijn moeder. “Ik ben op mijn heupen geschopt, op mijn borst geslagen, op mijn gezicht geslagen. Uiteindelijk ben ik bewusteloos geraakt”, aldus de moeder tegen De Telegraaf. De politie moest uiteindelijk met wapenstokken de menigte weghalen bij het huis.

Volgens Soufyan heeft de vechtpartij een andere oorzaak. Soufyan: “Het gaat om een incident van twee jaar geleden.” Hij werd toen hardhandig door een schoolgenoot geslagen en daar zouden nu beelden van zijn. Het gerucht ging dat hij een schadevergoeding zou hebben gekregen, maar dat ontkent hij.

Nieuwe acties op Urk

In navolging van de vechtpartij van gisterenavond, gonst het op sociale media van nieuwe ongeregeldheden. Zowel de jeugd uit Urk als de Marokkaanse gemeenschap zou bereid zijn om de straat op te gaan. Op GeenStijl staan berichten die worden verspreid in de berichten-app Telegram. Er worden onder meer wapens getoond.

Een woordvoerder van de politie zegt tegen de krant van niks te weten over de oproepen. “Maar onze mensen zijn daar volop aanwezig. Ik mag aannemen dat ze zich daar laten informeren. Onze primaire taak is nu in elk geval om de boel daar rustig te houden.”

De jongeren op Urk lijken niet van plan om binnen te blijven vanavond. “Dan zijn we pussy’s en we zijn hier op Urk geen pussy’s”, zegt er een. “Er gaat wel wat gebeuren vanavond”, voegt een ander toe.

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer