main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
De wijk waar de rellen zich afspeelden. Google Maps
12 maart 2019 — 19:25

Onrust in Urk na massale vechtpartij, nieuw acties aangekondigd

Op Urk heerst grote onrust na de massale vechtpartij van gisterenavond. Een grote groep jongeren drong toen een huis binnen een mishandelde de 18-jarige Soufyan en zijn moeder. Voor vanavond worden er op social media nieuwe acties aangekondigd.

Oorzaak onbekend

Het is onduidelijke wat de precieze aanleiding was voor de vechtpartij van gisterenavond. De jeugd uit Urk zegt dat Soufyan met een vriendin van een van de Urkers naar bed zou zijn geweest en dat rondstuurde naar de desbetreffende jongen. Die zou vervolgens met Soufyan willen vechten en er werd een afspraak gemaakt bij een snackbar. De vechtpartij verplaatste zich uiteindelijk naar het huis van Soufyan.

Daar drongen een paar jongeren de woning binnen en mishandelden Soufyan en zijn moeder. “Ik ben op mijn heupen geschopt, op mijn borst geslagen, op mijn gezicht geslagen. Uiteindelijk ben ik bewusteloos geraakt”, aldus de moeder tegen De Telegraaf. De politie moest uiteindelijk met wapenstokken de menigte weghalen bij het huis.

Volgens Soufyan heeft de vechtpartij een andere oorzaak. Soufyan: “Het gaat om een incident van twee jaar geleden.” Hij werd toen hardhandig door een schoolgenoot geslagen en daar zouden nu beelden van zijn. Het gerucht ging dat hij een schadevergoeding zou hebben gekregen, maar dat ontkent hij.

Nieuwe acties op Urk

In navolging van de vechtpartij van gisterenavond, gonst het op sociale media van nieuwe ongeregeldheden. Zowel de jeugd uit Urk als de Marokkaanse gemeenschap zou bereid zijn om de straat op te gaan. Op GeenStijl staan berichten die worden verspreid in de berichten-app Telegram. Er worden onder meer wapens getoond.

Een woordvoerder van de politie zegt tegen de krant van niks te weten over de oproepen. “Maar onze mensen zijn daar volop aanwezig. Ik mag aannemen dat ze zich daar laten informeren. Onze primaire taak is nu in elk geval om de boel daar rustig te houden.”

De jongeren op Urk lijken niet van plan om binnen te blijven vanavond. “Dan zijn we pussy’s en we zijn hier op Urk geen pussy’s”, zegt er een. “Er gaat wel wat gebeuren vanavond”, voegt een ander toe.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer