main-logo NPO Start
Word lid
De wijk waar de rellen zich afspeelden. Google Maps
12 maart 2019 — 19:25

Onrust in Urk na massale vechtpartij, nieuw acties aangekondigd

Op Urk heerst grote onrust na de massale vechtpartij van gisterenavond. Een grote groep jongeren drong toen een huis binnen een mishandelde de 18-jarige Soufyan en zijn moeder. Voor vanavond worden er op social media nieuwe acties aangekondigd.

Oorzaak onbekend

Het is onduidelijke wat de precieze aanleiding was voor de vechtpartij van gisterenavond. De jeugd uit Urk zegt dat Soufyan met een vriendin van een van de Urkers naar bed zou zijn geweest en dat rondstuurde naar de desbetreffende jongen. Die zou vervolgens met Soufyan willen vechten en er werd een afspraak gemaakt bij een snackbar. De vechtpartij verplaatste zich uiteindelijk naar het huis van Soufyan.

Daar drongen een paar jongeren de woning binnen en mishandelden Soufyan en zijn moeder. “Ik ben op mijn heupen geschopt, op mijn borst geslagen, op mijn gezicht geslagen. Uiteindelijk ben ik bewusteloos geraakt”, aldus de moeder tegen De Telegraaf. De politie moest uiteindelijk met wapenstokken de menigte weghalen bij het huis.

Volgens Soufyan heeft de vechtpartij een andere oorzaak. Soufyan: “Het gaat om een incident van twee jaar geleden.” Hij werd toen hardhandig door een schoolgenoot geslagen en daar zouden nu beelden van zijn. Het gerucht ging dat hij een schadevergoeding zou hebben gekregen, maar dat ontkent hij.

Nieuwe acties op Urk

In navolging van de vechtpartij van gisterenavond, gonst het op sociale media van nieuwe ongeregeldheden. Zowel de jeugd uit Urk als de Marokkaanse gemeenschap zou bereid zijn om de straat op te gaan. Op GeenStijl staan berichten die worden verspreid in de berichten-app Telegram. Er worden onder meer wapens getoond.

Een woordvoerder van de politie zegt tegen de krant van niks te weten over de oproepen. “Maar onze mensen zijn daar volop aanwezig. Ik mag aannemen dat ze zich daar laten informeren. Onze primaire taak is nu in elk geval om de boel daar rustig te houden.”

De jongeren op Urk lijken niet van plan om binnen te blijven vanavond. “Dan zijn we pussy’s en we zijn hier op Urk geen pussy’s”, zegt er een. “Er gaat wel wat gebeuren vanavond”, voegt een ander toe.

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

De bestseller Mocro Maffia werd ruim honderdduizend keer verkocht en gaf een inkijkje in de bizarre wereld achter de liquidatiegolf die Amsterdam tijdenlang in de greep hield. Onlangs verscheen het vervolg Wraak en misdaadjournalist Wouter Laumans schuift hierover aan bij Toine van Peperstraten in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Vannacht vanaf 0:00 uur op
‘Kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken’

Het kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken. Dat meldt de NOS. De energiebelasting op gas gaat tot 2026 in totaal met 10 cent…

Lees meer

‘Rekeningrijden vanaf 2026 ingevoerd in Nederland’

Het kabinet wil vanaf 2026 rekeningrijden gaan invoeren. Dat zeggen meerdere bronnen rond het kabinet tegen RTL Nieuws. De wegenbelasting is vanaf dan niet meer…

Lees meer

Twee militairen naar ziekenhuis vanwege oververhitting na veldloop in Oirschot

Twee militairen zijn dinsdag naar het ziekenhuis gebracht vanwege oververhitting. Ze deden dinsdag mee aan de nationale militaire vijfkamp op de kazerne van Oirschot (Noord-Brabant),…

Lees meer

No Surrender-kopstuk Klaas Otto ontslaat advocaat tijdens zitting

No Surrender-oprichter Klaas Otto heeft zijn advocaat dinsdag tijdens de zitting ontslagen. “We hebben een vertrouwensbreuk, ik heb me niet kunnen voorbereiden op deze zaak. Ik…

Lees meer

Maakt geld gelukkig? Miljonairs gezonder en gelukkiger

Miljonairs voelen zich gezonder en gelukkiger dan minder welgestelde landgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze geven hun…

Lees meer