main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
't Wordt Nu Laat - 11 maart 2019 — 13:55

Hoofdredacteur AD heeft geen spijt van binnenhalen ‘treitervlogger’ Ismail Ilgun

Hans Nijenhuis, de hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad, staat nog steeds achter de keuze om in 2017 vlogger Ismail Ilgun aan te nemen bij zijn krant. Dat zei hij in het radioprogramma ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Ilgun kwam in 2016 in opspraak door filmpjes in de wijk Poelenburg in Zaandam. Hierin werden politieagenten getreiterd, een raadslid kreeg bedreigingen naar haar hoofd en er was sprake van overlast. Naar aanleiding van deze filmpjes kreeg de vlogger veel kritiek uit verschillende hoeken. Premier Rutte noemde de Zaanse hangjeugd “tuig van de richel”.

Het AD bood Ilgun echter een baan aan. Voor de online kanalen van de krant ging hij een serie video’s maken over achterbuurten in Nederland. “Iedereen verdient een tweede kans”, blikt hoofdredacteur Hans Nijenhuis terug op die beslissing.

LEES OOK: Woede om ‘sterbaan’ voor treitervlogger bij AD

“Die gast is net zo oud als mijn jongste dochter. En vergelijk even zijn jeugd met die van haar: hij heeft echt geen kansen gehad.” De krant en Ilgun spraken af dat hij video’s zou gaan maken, omdat hij dat het liefste wilde doen.

Uitkering

Nijenhuis verdedigt die stap: “Als wij dat niet doen, dan krijgt die jongen nooit een baan en betalen wij het hele leven zijn uitkering. Is dat wat we willen? Nu had hij de kans zich te ontwikkelen en uit zijn milieu te stappen.”

Naar aanleiding van zijn vlogs bood Ilgun excuses aan, maar vorig jaar gaf hij aan dat die excuses nep waren. Nijenhuis vond dat niet gek. “Elke keer als die jongen ergens kwam, moest hij eerst spijt betuigen. Ik snap wel dat hij daar op een gegeven moment ziek van werd en ging zeggen dat hij het niet meende.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer