main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers (radio) - 22 april 2017 — 19:32

Woede om ‘sterbaan’ voor treitervlogger bij AD

Het is ‘treurig’ en ‘triest’ dat het AD treitervlogger Ismail Ilgun een contract heeft gegeven. Dat zei Julius Terpstra, oud-voorzitter van de jongerenafdeling van het CDA, vanavond in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Opiniemaker Esther Voet heeft in de uitzending ook geen goede woorden over voor Ilgun en het AD. “Ik heb werkelijk versteld gestaan dat deze jongen met zulk rabiaat gedachtegoed – hij is een Erdogan-aanhanger en hoe hij zich gedraagt tegenover de politie – zo op het paard gehesen wordt door het AD.”

‘Tweede kans’

Deze week werd bekend dat Ilgun aan de slag gaat voor het AD, waar hij documentaires gaat maken over achterstandswijken. Hoofdredacteur Hans Nijenhuis spreekt van ‘een tweede kans’ voor de tuigvlogger. “Maar laten we even wel wezen: deze Ismail heeft geen excuus aangeboden aan de politie en aan een raadslid dat hij voor weetnietwat heeft uitgemaakt”, benadrukt Voet.

Terpstra maakt zich in de uitzending ook hoorbaar boos. “Er wordt onder het mom van ‘een tweede kans’ gezegd dat deze jongen zijn leven wil beteren en dat ook wil uitstralen ten opzichte van de rest van deze jonge mensen. Maar dan hof je hem nog geen sterbaan te geven bij het Algemeen Dagblad.”

Verkeerd signaal

Volgens Voet geeft het AD vooral een verkeerd signaal af. “Allereerst is hij een rolmodel voor al dit soort jongetjes. Die denken dat je met rellen een baan bij het AD kunt krijgen. En ten tweede, wat voor signaal geef je af tegen jongens en meisjes van allochtone afkomst, die wel keurig en netjes hun opleiding hebben gedaan? Die denken: nou, daar zit ik dan met mijn opleiding. Ik kom misschien niet aan de bak en deze jongen krijgt uit pure sensatielust een zogenaamde tweede kans.”

Voet vindt dat Ilgun vooral moet worden aangepakt, in plaats van worden beloond. “Als hij echt journalist wil worden, laat hem dan eerst een paar jaar meelopen en keurig om negen uur ’s ochtends op het werk komen. Geef hem dan de kans. Hier worden nu ontzettend belangrijke stappen overgeslagen.”

‘Van mij hadden ze een pak op hun sodemieter gekregen’

Ondernemer Ruud Koornstra is het met haar eens. “Ik heb mijn kinderen nog nooit geslagen, maar deze hadden van mij een pak op hun sodemieter gekregen. Iedereen mag een tweede kans, maar je moet eerst even strafregels schrijven in het strafbankje en je mond spoelen.”

 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer