main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 maart 2019 — 09:16

‘Groningers moeten constant vechten met de NAM voor versterking woning’

Provinciale partijen in Groningen debatteren vandaag over de gaswinningsschade. De SP in Groningen vindt dat de landelijke aanpak niet voldoende is. Daarom pleit de partij ervoor om de provincie een grotere rol te geven. De versterkingsoperatie is nu nog te veel in handen van de NAM, zo zegt gedeputeerde van SP in Groningen Eelco Eikenaar in Goedemorgen Nederland.

“De versterkende operatie zoals die nu loopt is een regelrecht drama,” zegt Eikenaar. “Mensen worden in onzekerheid gestort en weten niet of beloftes worden nagekomen. Dat komt allemaal, omdat de NAM nog veel te veel te zeggen heeft”

De versterking van huizen met schade wordt nu uitgevoerd door het Centrum Veilig Wonen. “Dat is een onderaannemer van de NAM,” zegt Eikenaar. “Die wordt in principe ook aangestuurd door de NAM. Dat betekent dat je voortdurend moet vechten voor die versterkingsoperatie.” Eikenaar pleit er dan ook voor om de gemeenten de versterking uit te laten voeren.

“Wij willen weer het heft in eigen handen nemen. Wij willen een provincie die van onszelf is. Niet een provincie die van de NAM, Shell of het Rijk is,” aldus de gedeputeerde.

Huis uit

Een van de Groningse gedupeerden is Inge Ganzeveld. Zij moest maandenlang haar woning uit vanwege een grondige renovatie. Door de aardbevingen zat haar huis vol met scheuren.

“Ze zouden eerst de woning slopen,” zegt de Groningse. “Toen hebben ze toch besloten te gaan verstevigen en verduurzamen. Toen hadden we weinig keuze en moesten we het huis uit.” Samen met haar twee kinderen zat ze maandenlang in een tijdelijke woning.

De aardbevingsschade heeft een flinke invloed op haar leven gehad. “Ik ben een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen. Mijn zoontje heeft een zware vorm van autisme waardoor grote veranderingen veel impact hebben op hem.”

LEES OOK: Minister Wiebes: ‘Gaswinning in 2020 mogelijk onder de 12 miljard kubieke meter’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer