main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 februari 2019 — 10:33

Kabinet rekende met oude cijfers om hoogte energierekening te bepalen

Volgens het kabinet zou de energierekening niet zo hard stijgen als sommige prijsvergelijkers hadden voorspeld, maar dit weekend bleek op basis van cijfers van het CBS dat de kosten wel degelijk met meer dan 300 euro gaan stijgen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft toe met verkeerde cijfers te hebben gerekend.

Het CBS communiceerde afgelopen weekend dat de jaarlijkse energierekening zou stijgen naar 2.074 euro. Een stijging van 334 euro ten opzichte van een jaar eerder. Het CBS ging bij de berekening uit van een gemiddeld jaarlijks verbruik van ruim 3000 kWh elektriciteit en ongeveer 1500 kubieke meter gas per huishouden. Het kabinet rekende met lagere verbruikscijfers: 2500 kWh stroom en 1100 kubieke meter gas per huishouden.

Die cijfers waren afkomstig uit de Nationale Energieverkenning 2017 van het Planbureau voor de Leefomgeving, laat een woordvoerder van het ministerie weten aan het AD. “De inschatting in 2017 was dat dit jaar minder gas en elektriciteit zou worden afgenomen. Anderzijds was de verwachting dat de marktprijzen van gas en elektra minder snel zouden stijgen.”

Die cijfers blijken echter verouderd, geeft de woordvoerder toe aan de krant. “Omdat het Planbureau voor de Leefomgeving zijn handen vol heeft aan het Klimaatakkoord, zijn zij afgelopen jaar niet met een aparte Energieverkenning gekomen.”

Meerdere partijen hebben boos gereageerd op het nieuws. Onder meer PvdA’er William Moorlag begrijpt er niks van. “Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers in de overheid. Het lijkt wel of de koopkrachtplaatjes zijn gebaseerd op modellen die door Hans Klok zijn ontworpen.”

Ook regeringspartij VVD wil opheldering. “Ik heb hier zelf ook vragen bij en wil graag weten waar dit verschil vandaan komt en hoe het te verklaren is”, aldus Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Door: Thijs Kroezen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer