main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 19 februari 2019 — 10:33

Kabinet rekende met oude cijfers om hoogte energierekening te bepalen

Volgens het kabinet zou de energierekening niet zo hard stijgen als sommige prijsvergelijkers hadden voorspeld, maar dit weekend bleek op basis van cijfers van het CBS dat de kosten wel degelijk met meer dan 300 euro gaan stijgen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft toe met verkeerde cijfers te hebben gerekend.

Het CBS communiceerde afgelopen weekend dat de jaarlijkse energierekening zou stijgen naar 2.074 euro. Een stijging van 334 euro ten opzichte van een jaar eerder. Het CBS ging bij de berekening uit van een gemiddeld jaarlijks verbruik van ruim 3000 kWh elektriciteit en ongeveer 1500 kubieke meter gas per huishouden. Het kabinet rekende met lagere verbruikscijfers: 2500 kWh stroom en 1100 kubieke meter gas per huishouden.

Die cijfers waren afkomstig uit de Nationale Energieverkenning 2017 van het Planbureau voor de Leefomgeving, laat een woordvoerder van het ministerie weten aan het AD. “De inschatting in 2017 was dat dit jaar minder gas en elektriciteit zou worden afgenomen. Anderzijds was de verwachting dat de marktprijzen van gas en elektra minder snel zouden stijgen.”

Die cijfers blijken echter verouderd, geeft de woordvoerder toe aan de krant. “Omdat het Planbureau voor de Leefomgeving zijn handen vol heeft aan het Klimaatakkoord, zijn zij afgelopen jaar niet met een aparte Energieverkenning gekomen.”

Meerdere partijen hebben boos gereageerd op het nieuws. Onder meer PvdA’er William Moorlag begrijpt er niks van. “Dit ondermijnt het vertrouwen van burgers in de overheid. Het lijkt wel of de koopkrachtplaatjes zijn gebaseerd op modellen die door Hans Klok zijn ontworpen.”

Ook regeringspartij VVD wil opheldering. “Ik heb hier zelf ook vragen bij en wil graag weten waar dit verschil vandaan komt en hoe het te verklaren is”, aldus Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer